Zondag vindt in Catalonië het referendum over onafhankelijkheid van Spanje plaats, ondanks grote weerstand van de Spaanse staat. De regering in Madrid arresteerde in aanloop van het referendum burgemeesters en probeert controle te krijgen over de Mossos, de politie van Catalonië. Ook zouden er websites die voor het referendum zijn op zwart zijn gezet. Ondanks alle druk zetten de Catalanen het referendum door. De verkiezingen worden scherp in de gaten gehouden door regionale partijen die sympathiek staan tegenover het referendum, zoals de Friese Nationale Partij.

FNP: “Koenders moet in actie komen"

In Friesland wordt de verkiezingen ook scherp in de gaten gehouden. De Friese Nationale Partij is zusterpartij van Catalaanse ERC en is samen met andere Catalaanse en Europese minderheidspartijen georganiseerd in de European Free Alliance, een partij in het Europese Parlement. Volgens Sybren Posthumus, statenlid van de provinciale FNP, moeten minister Koenders van Buitenlandse Zaken en Frans Timmermans namens de Europese Unie in actie komen om een vrij, eerlijk en respectvol referendum mogelijk te maken door de Spaanse staat aan te spreken. De Friese Partij schreef hier een brief over naar minister Koenders, maar heeft tot dusver nog geen reactie ontvangen. 

Angst voor separatisme

De Europese Unie heeft bij monde van Juncker haar zorgen geuit over het referendum. Eric Storm, Spanjedeskundige en universitair docent Europese geschiedenis aan de Universiteit Leiden, snapt de voorzichtige houding van de Europese Unie wel. De European Free Alliance bestaat uit veertig partijen in tien landen, die allemaal zoeken naar meer zeggenschap. Als Catalonië een nieuwe staat wordt binnen Europa, kunnen andere regio’s aangestoken worden en dat is niet in het belang van de Europese Unie. “De kans dat Catalonië overigens lid wordt van de Unie is niet gelijk heel groot, omdat Spanje waarschijnlijk de toetreding zal vetoën”, zegt Storm.

Meer zeggenschap en bevoegdheden

In Friesland strijdt de FNP zelf niet voor een zelfstandig Friesland, maar het zou wel graag meer zeggenschap en bevoegdheden willen hebben als provincie. Dat staat in een schril contrast met Catalonië dat op dit moment al veel meer zeggenschap heeft dan de Friese provincie. In 1978 gaf Spanje aan 17 regio’s verregaande autonomie, zoals een eigen regering en parlement maar wel binnen het Spaanse Koninkrijk. Dit besluit werd genomen uit angst dat de regio’s zich zouden afscheiden, zoals Catalonië nu wil. 

Catalonië is niet de minste regio binnen Spanje. Er wonen ruim zeven miljoen inwoners en behoort tot de top-3 economische regio’s in het land. Met Barcelona en een grote industriële sector zou Spanje een zeer belangrijk gebied kwijtraken uit het Konkrijk.