Europa moet in 2050 een volledig klimaatneutraal werelddeel worden. Dat is het doel van de ambitieuze 'Green Deal' van Frans Timmermans. Een van zijn plannen: het planten van 2 miljard bomen. Maar hoe gaat dat lukken?

Morgen presenteert Timmermans zijn plannen officieel, samen met voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Europa moet minder gaan autorijden en op meer plekken moet rekeningrijden worden ingevoerd. Ook moeten er 1 miljoen laadpalen voor elektrische auto's worden neergezet.

Hetzelfde idee in Nederland

Daarnaast is het planten van bomen dus een van zijn speerpunten. De bomen moeten CO2 gaan afvangen. Toch is het aantal van 2 miljard bomen aanzienlijk. Hoe gaat Timmermans dat voor elkaar krijgen?

3 jaar geleden kwamen in Nederland Staatsbosbeheer, de Universiteit van Wageningen en de bosbouwsector op hetzelfde idee. Ze lanceerden een plan om 200 duizend voetbalvelden bos bij te planten. Dat is 2 procent van het totale Nederlandse grondoppervlak.

Lees ook

Bomen maken

Het is een grote uitdaging, zegt bomenkweker Gerard van der Bijl. Hij ziet dat er een grote omschakeling in het denken moet komen. "Gemeenten en beleidsmakers zagen groen lang als een probleem. Het veroorzaakt blaadjes en stoeptegels komen omhoog."

Dan moeten de daadwerkelijke bomen er nog komen. "Een boom komt niet van een 3D-printer uit China", zoals Van der Bijl het omschrijft. Om de bomen te laten groeien, werkt Staatsbosbeheer aan zadenbanken waar zaden van bomen gedroogd worden. Lammert Kragt van Staatsbosbeheer vertelt: "Als we op nieuwe terreinen bomen willen planten, zullen we de zaden daar naartoe moeten brengen."

Duizenden tot miljarden extra bomen planten, hoe krijg je dat voor elkaar? Experts leggen het uit.

Misschien wel de wintereik

En welke boom moeten het worden? De Universiteit Van Wageningen onderzoekt welke bomen het goed doen in ons veranderende klimaat. Geert Jan Nabuurs is nauw betrokken bij die onderzoeken. "De wintereik lijkt het beter te doen dan andere soorten eiken. We kijken nu hoe hij zich houdt in droge en hete zomers."

Ondanks dat er veel bos bij moet komen, wordt er nog steeds gekapt. Is dat niet raar? Nee, zegt Nabuurs. "We hebben productiebossen nodig voor producten als kozijnen en wc-papier, of voor biomassa. Daarnaast is er veel ziek bos dat vervangen moet worden." Het streven is om uiteindelijk meer verschillende soorten bomen in één bos te planten. Zo blijven de bossen gezonder.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.