De Franse president François Hollande bevindt zich in een lastig parket: hij zou er een buitenechtelijke affaire op nahouden met de actrice Julie Gayet. Saillaint detail: Gayet zou zelfs zwanger zijn. Hollandes vrouw en first lady Valérie Trierweiler is na de onthullingen ingestort en opgenomen in het ziekenhuis. 

Wat opvalt is dat de Franse publieke opinie het vrij normaal lijkt te vinden. De media zijn het voorlopig eens met de president dat het een privézaak is.

Hollande is woest op het roddelblad Closer, dat de zaak aan het rollen bracht, en de president overweegt naar de rechter te stappen. De kwestie wordt namelijk wel breed uitgemeten in de pers. Hollande belooft dat hij voor 11 februari, de dag dat hij naar Washington vliegt, een verklaring afgeeft. Het enige dat hij nu kwijt wil is dat hij en zijn vrouw een 'pijnlijk moment' doormaakten. 

De machthebbers in Frankrijk houden er een rijke geschiedenis van maîtresses, buitenechtelijke affaires en  schuinsmarcheerderij op na. Hollande staat zeker niet alleen: oud-presidenten Nicolas Sarkozy, François Mitterrand en Jaques Chirac kwamen allemaal vroeger of later in opspraak. 

En recenter was daar Dominique Strauss-Kahn, hij zou in 2011, toen hij directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds was, in New York een kamermeisje hebben aangerand. Zijn politieke ambities (Strauss-Kahn was de gewezen opvolger van Sarkozy als president) kon hij vervolgens vergeten.

Hoe komt het dat Franse politici telkens weer verstrikt raken in amoureuze affaires? EenVandaag vraagt het aan Ariejan Korteweg, Volkskrant-correspondent in Frankrijk tot vorig jaar zomer. Hij schreef het boek Surplace over zijn ervaringen daar.