Inwoners van de Zuid-Limburgse dorpen Eijsden en Mesch zijn de voortdurende geluidsoverlast van vliegtuigen spuugzat en eisen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu dat er snel een einde aan komt. 

De eerst zo rustig gelegen dorpen in het zuidelijkste puntje van Nederland worden nu al drie jaar geteisterd door de herrie van laag overvliegende vrachtvliegtuigen van en naar het nabijgelegen vliegveld Bierset bij het Belgische Luik. De vrachtvluchten vinden ’s nachts plaats en houden daarmee de ruim achtduizend inwoners uit hun slaap. 

Ruil luchtruim

Oorzaak van de overlast is een nieuwe verdeling van het luchtruim sinds april 2013. Toen besloten Nederland en België tot een uitruil van twee stukjes luchtruim om de veiligheid te vergroten. Aanleiding was een bijna-botsing tussen een Belgisch gevechtsvliegtuig en een klein Nederlands toestel. 

Gevolg was dat de Belgische luchtverkeersleiding de controle kreeg over het luchtruim boven de Nederlandse dorpen Eijsden en Mesch. Een unieke, en volgens de inwoners absurde, situatie. Want de Belgische verkeersleiding van het vliegveld Luik stuurt ’s nachts vele vliegtuigen over de Nederlandse dorpen, geheel tegen de afspraak in. 

Ministerie erkent fout

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu had niet voorzien dat de uitruil van het luchtruim tot zoveel overlast zou leiden in Eijsden en Mesch. Het ministerie verzuimde de effecten te onderzoeken middels een milieu effect-rapportage. Deze fout is door het ministerie toegegeven. 

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft afgesproken met de Belgische verkeersleiders van Belgocontrol het luchtruim boven Eijsden en Mesch zo veel mogelijk te mijden en alleen in noodgevallen te gebruiken. Maar België komt deze afspraken niet na en blijft rustig doorvliegen boven Nederlands grondgebied. Voor de bewoners is de maat nu vol. Zij eisen dat de controle over het luchtruim weer naar Nederland gaat zodat ze weer rustig kunnen slapen. 

Politiek zeer gevoelig

EenVandaag spreekt Rob Hoenen van het Milieu Front Eijsden, hij heeft een officiële klacht bij het ministerie van I&M ingediend. Daarnaast spreken we met Groen Links-kamerlid Liesbeth van Tongeren. Zij heeft minister Schultz-Verhagen van I&M meerdere malen vragen gesteld over de vliegtuighinder, tot nu toe zonder resultaat. 

De zaak ligt politiek zeer gevoelig. De Belgische autoriteiten willen niet voor camera reageren en ook de gemeente Eijsden-Margraten wil niet op televisie. 

Brief van het ministerie van I&M aan de Tweede Kamer over geluidsoverlast: 

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.