De schatkist heeft de afgelopen jaren miljarden gemist aan inkomsten doordat Nederlandse bedrijven op slinkse wijze de fiscus wisten te omzeilen. Dat blijkt uit een rapport van de FNV over belastingontwijking dat vandaag wordt gepresenteerd. 

In het rapport worden met naam en toenaam bedrijven genoemd die onder meer gelden verschoven naar andere landen waar een lager belastingtarief geldt. De FNV is woedend. “Deze bedrijven maken gebruik van onze complete infrastructuur en de sociale voorzieningen, maar zijn te beroerd om daar volledig aan mee te betalen”, zegt Aldert Boonen. Hij is als econoom verbonden aan de FNV en tevens lid van de SER (de Sociaal Economische Raad).

Kamerlid Van Weyenberg van D66 is zich hiervan bewust. Zowel in Brussel als in Den Haag wordt al jaren aan het tegengaan van belastingontwijking gewerkt. “Maar ons werk is helaas nooit af”, aldus van Weyenberg. Volgens FNV-man Boonen zijn de “slimme jongens van de Zuidas” steeds aan het werk om methoden te bedenken voor belastingontwijking.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.