Een groot deel van de Kamer is het filmen na ongelukken helemaal zat en roept Minister Grapperhaus op in actie te komen. CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg: “Ik vind dat het strafbaar moet worden dit soort beelden te verspreiden." 

Het is een soort bizarre trend geworden: zo ver mogelijk gaan in het maken van unieke beelden van verkeersongevallen. Deze maand nog vormde de A58 bij Bavel het decor van filmende automobilisten. 

Hierbij stapten mensen zelfs uit de auto om een kiekje te kunnen maken met hun mobieltje. Filmers lopen hulpverleners voor de voeten, filmen verongelukte mensen en veroorzaken zo een totale chaos op de weg: de politie heeft last van filmende ramptoeristen die er alles voor over lijken te hebben.

'Mijn dode zoon fotograferen, hoe haal je het in je hoofd?'

Nina Meesters uit Almelo ziet het allemaal met leden ogen aan. Ruim een jaar geleden verongelukte haar jongste zoon Chiel. Ook toen sloegen omstanders aan het filmen. De beelden van haar zoon verspreidden zich razendsnel over social media. “Naast het immense verdriet was ik ook nog enorm boos. Hoe halen mensen het in hun hoofd om je kind te fotograferen, die daar dood ligt op de grond? Dat gaat echt mijn voorstellingsvermogen te boven.”

Nina heeft deze beelden gelukkig zelf nooit onder ogen gekregen. Helaas zag de beste vriend van Chiel ze wel. “Een van zijn beste vrienden krijgt binnen een half uur die foto’s op de groepsapp. Hij ziet niet wat het is, zoomt in en ziet daar de schoenen en de jas van zijn beste vriend. Die heeft daar een enorme klap van gekregen.”

Wat Nina misschien nog wel het meeste verbaast, is hoe ver mensen gaan om dit soort beelden te maken. “Het is bekend dat er een man uit zijn auto is gestapt. Vervolgens laat hij de motor draaien, fotografeert mijn kind, stapt weer in en rijdt door. Dan hebben we het dus over een volwassen man! Ja, dan vraag ik me wel echt af wat zo iemand bezielt."

Kamer: harde maatregelen nodig

Ook CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg stoort zich al langer aan het gedrag van deze amateurfotografen. Zij roept Minister Grapperhaus van Justitie op met harde maatregelen te komen om dit wangedrag een halt toe te roepen. Van Toorenburg: “Je moet vooral kijken naar wat deze mensen doen met deze beelden. Ik vind dat het strafbaar moet worden als mensen dit materiaal verspreiden. Daar moet de Minister van Justitie de komende tijd echt naar kijken.”

Minister Grapperhaus laat desgevraagd weten dat hij de ergernis deelt over privépersonen die auto-ongelukken filmen en op sociale media plaatsen. "Hij laat momenteel bekijken op welke wijze dit op de meest effectieve manier kan worden tegengegaan", mailt een woordvoerder.

'Duidelijk signaal nodig'

Voor van Toorenburg is het belangrijk dat er een signaal wordt afgegeven en dat dit soort acties onacceptabel zijn. “We moeten sowieso kijken naar wat we op internet doen en wat in de normale wereld niet kan. Dat verschuift nu steeds meer naar online. Daar moeten we een antwoord op vinden. Dat geldt hiervoor, maar ook voor bijvoorbeeld seksuele delicten als wraakporno. Ook daar richt je met het verspreiden van intieme beelden enorm veel schade aan.“

Ook de PVV en de PvdA vinden dat er paal en perk moet worden gesteld aan het verspreiden van dit soort filmpjes. Nu gaan de meeste filmers vrijuit of komen er met een geldboete vanaf.

Duitse film

In Duitsland is met medewerking van de vrijwillige brandweer een korte film gemaakt om te mensen bewust te maken van het probleem. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.