Fibromyalgiepatiënt Sandra ten Wolde kan het niet geloven. Nadat ze eerst is afgekeurd door het UWV wordt ze na een herkeuring geacht zes uur per dag te kunnen werken. Terwijl ze nog steeds ziek is en ervaart dat de klachten alleen maar verergerd zijn. Ze voelt zich niet serieus genomen door het UWV en bestrijdt de uitkomst.

Ten Wolde is niet de enige. Nadat psycholoog en fibromyalgiebehandelaar Ferry van Putten vraagt naar de ervaringen van patiënten bij het UWV, ontvangt hij van meer dan vijfhonderd fibromyalgiepatiënten klachten. De patiënten vinden dat het UWV de impact van de ziekte op hun arbeidsvermogen ontkent. Regelmatig wordt de patiënten verteld dat ze meer moeten werken dan waar ze zichzelf toe in staat achten.

Dat er discussie is over de impact van fibromyalgie is niet onvoorstelbaar; de ziekte is niet van buitenaf te zien. Fibromyalgie wordt ook wel ‘weke delen reuma’ genoemd. Mensen ervaren stijfheid, vermoeidheid en verschrikkelijke spier- en gewrichtspijn. Maar de ziekte is dus niet aantoonbaar. Niet in scans, niet in bloedtesten. De diagnose wordt gesteld door een optelsom van klachten en vooral door uit te sluiten dat het om iets anders zou gaan. Patiënten voelen daarom regelmatig dat ze zich moeten verantwoorden voor hun pijnklachten. Volgens patiëntenvereniging FES lijden ongeveer 340.000 mensen in Nederland aan de ziekte.

De patiëntenvereniging verzamelde vorig jaar ook al negatieve ervaringen van hun leden met de uitkeringsinstantie. Onlangs zaten ze bij het UWV aan tafel om bij beide kanten meer begrip te kweken. Het UWV stelt dat zij niet bepalen of iemand ziek is, maar dat zij kijken naar iemands arbeidsvermogen. De titel van iemands ziekte doet er niet toe. Er wordt per individu gekeken of iemand kan werken.

EenVandaag spreekt met Sandra ten Wolde die de strijd is aangegaan met het UWV. Ook gaan we langs bij het Fibrocentrum, waar psycholoog Ferry van Putten patiënten behandeld. Het UWV reageert op de klachten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.