Experts vrezen dat de ontwikkeling van een nieuw veiligheidssysteem voor het spoor op een fiasco gaat uitlopen, onder andere vanwege een conflict tussen NS en ProRail. Dit meldt de Volkskrant op basis van gesprekken met betrokkenen. De experts vrezen voor een debacle van 'Fyra-achtige proporties'. 

Bij een proef van het nieuwe systeem zouden technische problemen aan het licht gekomen zijn. Bovendien zou het ministerie van Infrastructuur veel te optimistisch zijn over de kosten. Betrokken experts kunnen hun zorgen over het systeem niet bespreken met het ministerie, ze hebben een spreekverbod opgelegd gekregen. 

Europees systeem

Het gaat om het nieuwe Europese veiligheidssysteem ERTMS. Dit moet seinen overbodig maken, omdat die op een display in de trein aan de machinist getoond worden. Met het systeem kunnen ook meer treinen op het Nederlandse traject gaan rijden, met een hogere snelheid. Experts roepen al jaren dat in Nederland het ERMTS-systeem moet invoeren. Het Europese systeem is veel veiliger dan het huidige systeem, maar ook veel duurder. 

Op dit moment maakt ProRail gebruik van het ATB-systeem. Omdat dit verouderd is, werd als tussenoplossing begonnen met de aanleg van het ATBvv-systeem, dat zorgt dat een trein stopt waarna deze een rood sein passeert. Maar in september vorig jaar bleek dat dit systeem gebreken vertoont, waardoor bij Zwolle een intercity door rood reed en bijna een aanrijding veroorzaakte. 

Kijk een item over de problemen met het huidige veiligheidssysteem rechtsboven op deze pagina terug. 

Spoedinspecties aan veiligheidssysteem spoor

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.