‘Voetbal is oorlog’. En deze clichématige oorlog beperkt zich allang niet meer tot het stadion alleen. Maar rondom de bekerfinale Feyenoord-Utrecht van aanstaande zondag is een hele andere strijd los gebarsten. Een ‘oorlog’ tussen graffiti-artiesten in de Dom- en de Maasstad.

Het begon allemaal met een ludieke afbeelding van de inmiddels beruchte KBTR, een kabouter die al jaren op de Utrechtse muren opduikt. De kabouter verscheen eind maart op een muur in Utrecht met de KNVB beker onder zijn arm. In Rotterdam, waar stadsclub Feyenoord zal gaan proberen Utrecht van de titel af te houden, liet een reactie niet lang op zich wachten en dook Feyenoord icoon Ollie de olifant op voor een brandende domtoren. De toon was gezet.

Een aantal symbolische veldslagen verder staat de bekerfinale op het punt van beginnen en komt ook de graffiti-oorlog tot een hoogtepunt. EenVandaag trekt naar beide steden en ziet hoe Utrecht supporters proberen de Utrechtse kabouter ook in het Feyenoord stadion in te krijgen door de tekeningen van kabouter in hun haren te laten zetten. Ook spreken we met een van de Rotterdamse artiesten die meewerkte aan een van de grootste tekeningen tot op heden.

In 2011 maakte EenVandaag onderstaande reportage over de Utrechtse KBTR:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.