Na negen jaar zonder een internationaal toernooi dacht Jake Mak na een weekje trainen in Portugal weer eens mee te doen aan een internationaal tennistoernooi. Het zou een ervaring worden om niet snel te vergeten. Vorige week hoorde hij dat de Internationale Tennis Federatie hem voor twee jaar schorst. De reden: Mak had bij het toernooi in februari een bloedtest geweigerd.

Fobie

Mak heeft een Fobie voor bloedprikken. "Ooit nam de dokter eens bloed af. Ik viel flauw en was drie dagen beroerd." Toen hem bij inschrijving voor het toernooi in Portugal gevraagd werd een dopingtest af te leggen voelde hij nog geen argwaan. "Ik ging er vanuit dat het om een urinetest ging. Ik vond dat het wel wat toevoegde aan mijn toernooi-ervaring." Het bleek echter om bloed te gaan. Mak legde zijn bezwaren uit en na een paar uur wachten werd hem verteld dat hij aan het toernooi kon meedoen als hij een urinetest deed.

Een opgeluchte Jake Mak won twee potjes in het Future toernooi van Vale do Lobo om er in de derde ronde uit te vliegen. Terug in Nederland pakte hij zijn dagelijks leven weer op. Pas maanden later kreeg hij een brief van de ITF dat de Federatie hem voor vier jaar wilde schorsen wegens het weigeren van een bloedtest. Mak moest naar Londen om zijn verhaal toe te lichten. Vorige week viel de uitspraak op de deurmat: Mak mag twee jaar niet spelen, trainen, coachen of wedstrijden bijwonen. "Dat is waanzinnig, gekker dan gek. Ik kan niet eens meer bij mijn vrienden tennis kijken."