Social mediagiganten Facebook, Twitter en Google hebben aangekondigd samen op te zullen trekken om de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan. Ze gaan dit doen met behulp van nieuwe betrouwbaarheidskeurmerken die gebruikers moeten helpen om in te schatten hoe betrouwbaar de afzender van een bericht is. Deze 'trust indicators' zijn ontwikkeld door de Trust Project, een initiatief ontwikkeld door Santa Clara University's Markkula Center for Applied Ethics.

Facebook is gisteren gestart met het testen van dit nieuwe betrouwbaarheidssysteem, meldt CNN. Een geselecteerde groep media krijgt de optie om aanvullende informatie te uploaden over bijvoorbeeld hun factcheck-policy, welke investeerders er achter het bedrijf zitten en wie de auteurs van de stukken zijn. Als ze dit allemaal aan Facebook hebben gegeven wordt er een icoon bij hun publicaties gezet waar de gebruiker op kan klikken en al die aanvullende informatie kan zien. 

“Deze stap is onderdeel van onze grotere strijd om nepnieuws op Facebook tegen te gaan”, schrijft een product manager van het sociale netwerk in een blogpost.