Nederland vraagt Duitsland om oorlogsmisdadiger Faber zijn straf te laten uitzitten in een Duitse gevangenis. Eerder bleek het onmogelijk om Faber naar Nederland uitgeleverd te krijgen. Duitsland levert namelijk geen staatsburgers uit. EenVandaag meldde maandag 30 mei al dat het juridisch wel degelijk mogelijk is om een in Nederland veroordeelde zijn straf te laten uitzitten in Duitsland, als de enige grond om hem niet uit te leveren het feit is dat hij Duits staatsburger is. Het zogenaamde Europese Kaderbesluit EAB (Europees Aanhoudings Bevel) schrijft in zo'n geval voor dat het land waar de veroordeelde verblijft de straf overneemt. Dat verzoek heeft minister Opstelten vandaag gedaan aan zijn Duitse collega.

EenVandaag maakte meerdere reportages over de oorlosmisdadiger.

2007

In 2007 sprak EenVandaag met de nabestaanden van de slachtoffers van Faber en probeerden we Faber te confronteren met zijn verleden. Deze reportages kunt u hier terugkijken:

november 2010

In november 2010 berichtte EenVandaag over het Team Executie Strafvonnissen (TES) van het Openbaar Ministerie dat een Europees AanhoudingsBevel uitgevaardigde voor aanhouding van de oorlogsmisdadiger. Hoe kansrijk is zo’n aanhoudingsbevel als Duitsland weigert haar onderdanen uit te leveren? Bekijk hieronder de reportage die EenVandaag hierover maakte:

Mei 2011

Duitsland heeft de mogelijkheid om de in Beieren wonende Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber in detentie te plaatsen. Dat stellen zowel een Duitse jurist als een Leidse hoogleraar Europees Recht in EenVandaag. Medio mei besloot Duitsland Faber niet uit te leveren aan Nederland omdat hij Duits staatsburger is. Duitsland levert geen onderdanen uit, tenzij de betrokkene instemt met uitlevering. Uiteraard weigerde Faber elke medewerking en leeft hij verder als vrij man. Maar als justitie in Duitsland wil kan het met de Europese wet in de hand Faber in het gevang gooien.

Download