De eerste man die serieuze vraagtekens zette bij de bovenmenselijke prestaties van Armstrong was de Ierse sportjournalist David Walsh. Hij schreef er een boek over (L.A. Confidentiel) en was daarna jarenlang persona non grata in de wielerwereld. EenVandaag kijkt samen met Walsh naar het Oprah-interview met Armstrong.

Nu het USADA-rapport waarin Armstrong werd ontmaskerd als dopingzondaar volgde direct een volledige rehabilitatie van Walsh en is hij plots een veelgevraagd commentator over de zaak-Armstrong.

Walsh Twitterde vannacht: 'Armstrong doet dit alleen omdat zijn reputatie en merknaam in de goot is beland':

 

EenVandaag-verslaggever Marc Belinfante trekt naar Cambridge en kijkt met Walsh bij hem thuis naar het interview met Lance Armstrong. Belinfante en Walsh kennen elkaar uit 2004. Na het verschijnen van L.A. Confidentiel was Belinfante de enige journalist die tijdens de Tour de France dat jaar daarover vragen stelde aan Lance Armstrong zelf.

Oprah begon het interview met een aantal ja-nee-vragen, waardoor direct al duidelijk werd dat Armstrong toegaf dat hij tijdens alle zeven touroverwinningen doping gebruikte:

Belinfante schreef een blog over de persconferentie van 8,5 jaar geleden:

Tijdens een persconferentie aan de vooravond van de Tour de France 2004 ontmoet ik beide mannen. Het zou een dag worden, die eigenlijk te pijnlijk is om te beschrijven.

EenVandaag zocht in oktober vorig jaar Walsh ook al op, nadat het USADA-rapport verscheen:

Lees ook