Een Nederlandse ex-militair is woensdag opgepakt door de politie. Volgens het Openbaar Ministerie wordt hij verdacht van betrokkenheid bij het doden van IS-strijders in Syrië. Het Openbaar Ministerie heeft zijn paspoort ingenomen zodat hij het land niet meer kan verlaten, zo meldt het OM woensdag. 

Volgens de Leeuwarder Courant gaat het om Jitse Akse. Hij heeft in het afgelopen jaar gevochten voor de Koerdische YPG in Syrië. Volgens het Algemeen Dagblad was hij juist weer even in Nederland. Hier bereidde hij zich voor op zijn terugkeer naar Syrië. Dat heeft het Openbaar Ministerie voorkomen door zijn paspoort in te nemen.

EenVandaag maakte in december een portet van Jitse Akse, toen hij in Syrië was. Hierin vertelt hij over zijn leven in het land, het vechten tegen ISIS en over zijn besluit om te gaan vechten met de Koerden. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.