De besmettingen lopen op en het kabinet komt volgende week bijeen om maatregelen te bespreken. Ex-hoofd van de Inspectie Gezondheidszorg Wim Schellekens vindt dat het klaar is met pappen en nat houden. "Een keiharde lockdown is bittere noodzaak."

Deze week werden de records weer gebroken als het gaat om de besmettingscijfers. We komen zelfs akelig dicht in de buurt van het absolute hoogtepunt van 12.000 besmettingen per dag. Volgens Schellekens moeten we daarom stoppen met deze 'kwakkel-lockdown' en harde maatregelen nemen.

Harde lockdown, met avondklok

"Ik pleit voor een harde en korte lockdown, van een week of 4 tot 6. Zonder uitzonderingen en mét een avondklok. Dan krijg je het aantal besmettingen weer rond de 1000 per dag. Vanaf dat aantal is het mogelijk om het virus weer te controleren met veel testen en bron- en contactonderzoek. En kun je weer meer versoepelen."

Schellekens is ook lid van het Red Team, een team dat het kabinet en OMT ongevraagd van advies voorziet. Hij vindt dat we in de huidige situatie niet lang meer kunnen doorgaan. "Als je uitgaat van 9000 besmettingen, dan heb je het over 60 doden en 4 chronisch zieken, dat is echt onacceptabel."

Lees ook

Kwakkel-lockdown

"Het is onhoudbaar voor patiënten en verpleegkundigen. Het draagvlak onder de mensen daalt en het aantal operaties dat nu moet worden uitgesteld is ook niet meer houdbaar", vindt Schellekens.

Daarom pleit hij voor drastische maatregelen. "We hebben nu een soort 'kwakkel-lockdown' die bijna het hele land raakt, maar wel al maanden duurt zonder enig perspectief." En daar zit volgens Schellekens precies het probleem: het gebrek aan perspectief.

'We hebben perspectief nodig om draagvlak te houden'

"We hebben een stip op de horizon nodig, een soort tijdlijn en een moment waarop we weer een redelijk normaal leven kunnen leiden. Dat perspectief is echt broodnodig om het draagvlak te behouden."

Volgens de medicus kun je bij 1000 besmettingen weer vrij snel terug naar een 'normale' samenleving. "Als je zo'n laag aantal aanhoudt, kunnen we weer een redelijk normaal leven leiden. Dat is dus echt perspectief bieden. Nu de kaken op elkaar, maar straks kan echt er veel meer. Dan houden mensen het ook vol."

Bekijk hier de Nieuwstrend over de oplopende besmettingen in Nederland.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.