David Petraeus leidde als generaal van het Amerikaanse leger jarenlang missies in Irak en Afghanistan. Nu bezoekt hij de Friese stad Franeker. De stad waar zijn vader Sixtus Petraeus is opgegroeid. De zeekapitein kon door het uitbreken van de tweede wereldoorlog niet terugkeren naar Nederland, en werd uiteindelijk Amerikaan.

Sixtus Petraeus

Terwijl Petraeus door Franeker loopt, denkt hij terug aan hoe het was in de tijd dat zijn vader er nog woonde. ''Mijn vader was heel trots op Friesland. Hij vertelde graag over hoe hij met een stok over slootjes sprong en grapte vaak dat Friezen een eigen paspoort zouden moeten krijgen. Van hem heb ik ook mijn koppigheid, mijn vader was echt een koppige Fries.'' Sixtus Petraeaus heeft zich volgens zijn zoon altijd Nederlands gevoeld, ook toen hij in de Verenigde Staten terecht kwam. Of David zich ook een immigrant voelt in Amerika? ‘'k ben de zoon van een immigrant, maar eigenlijk bestaat heel het land uit immigranten. Amerika is een smeltkroes van verschillende culturen en nationaliteiten.’’

Mijn vader grapte vaak dat Friezen een eigen paspoort zouden moeten hebben

David Petraeus werd  na zijn opleiding aan de US Military College generaal. De man die president Bush redde toen de Amerikaanse bezettingsmacht in Irak de strijd aan het verliezen was. Hij werd de man die president Obama redde toen de strijd in Afghanistan tot niets leidde. En de man die in 2012 de CIA moest verlaten toen een FBI onderzoek naar interne lekken uitwees dat hij een affaire had met zijn biografe. Een prachtige carrière eindigde in een schandaal. "Ik heb fouten gemaakt in het leven en zware momenten gekend. Een lange tijd kon ik niet naar buiten zonder dat er mensen met camera’s mij achtervolgden. Maar het leven ging door en nu kan ik weer naar de toekomst kijken.”

Politieke ambities

Inmiddels is Petraeus bestuurslid bij een investeringsmaatschappij (KKR), maar ondanks dat hij zegt nooit politieke ambities gehad te hebben, leek Petraeus geïnteresseerd in een politieke functie. Eind 2016 was hij in gesprek met Donald Trump over de functie van nationale veiligheidsadviseur.  Petraeus had een andere kijk op de functie dan Trump en werd het uiteindelijk niet. Over hoe deze invloedrijke militair eigenlijk aankijkt tegen deze Amerikaanse president, wil hij zich niet uitlaten.