The Common Linnets zijn speciaal naar Stockholm gevlogen om Douwe Bob een hart onder de riem te steken. Gisteravond stonden ze samen op het podium in Douwe’s Bar. En dat was een overweldigend succes.

De toeloop van Nederlandse fans was zo groot dat in plaats van één sessie, er twee sessies werden gehouden, zodat iedereen die buiten stond te wachten het toch ook mee kon beleven. En hoe klinkt dat dan als The Common Linnets samen spelen met de band van Douwe Bob en als Ilse en Douwe samen Slow Down zingen? Nou, zo:

The Common Linnets waren de meest succesvolle inzending van Nederland sinds de overwinning van Teach Inn in 1975. Ze werden in 2014 tweede. Volgens Ilse heeft Douwe geen tips meer van haar nodig omdat hij het heel goed doet en een sterk team achter zich heeft staan. 

Tweede halve finale: de kanshebbers

Oekraïne moet je vanavond zeker in de gaten houden, die staat bij de bookmakers nu op de tweede plaats om het songfestival zaterdag te winnen. Het lied heet 1944 en volgens sommigen zit het vol verwijzingen naar de gespannen situatie met Rusland. Deel van de tekst: “When strangers are coming / they come to your house / they kill you all / and say we’re not guilty

En Australië staat ook in de top vijf. Ze doen dit jaar voor de tweede keer mee. Vorig jaar voor het eerst ter gelegenheid van de 60e editie van het songfestival toen. Maar ze mochten blijven, want het liedjesfestijn is al jaren ontzettend populair daar! Er zijn veel fans vanuit Australië naar Stockholm gevlogen om het live mee te maken.

Bovendien wil de organisatie graag uitbreiden naar de andere continenten. Zo wordt het behalve in Europa en Australië ook in China en Canada uitgezonden en dit jaar voor het eerst ook in de Verenigde Staten. En het liedje slaat hier goed aan op de vele Eurovisie feestjes in Stockholm.

België treedt vanavond als laatste op. Ze zijn zelf vol vertrouwen dat ze doorgaan naar de finale. Volgens de bookmakers gaat dat ook lukken, maar eindigen ze in de finale niet hoger dan een veertiende plek. Er zit nog wel een Nederlands tintje aan: drie van de vijf backing vocals bij België zijn Nederlands.