Nu Nederland door is naar de finale kan er voorzichtig worden gespeculeerd over de kansen die Douwe Bob daar zaterdag maakt. Hij heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij is gekomen om te winnen. Hij herhaalde dat gisteren nog eens toen hij door was naar de finale. 

En hij klimt steeds verder bij de bookmakers, we staan nu op een achtste plek. Vele mensen durven echter al op een hogere plek te hopen, de reacties uit het buitenland zijn ook positief.

Maar hoe ís het om het songfestival te winnen? Wat gebeurt er dan met je carrière? Volgens de winnaar van vorig jaar, de Zweed Måns Zelmerlöw, staat je leven volledig op z’n kop. Hij heeft één tip voor Douwe Bob mocht hij daadwerkelijk gaan winnen: “zeg op alles ja en pak alles aan wat voorbijkomt, ook al ben je moe. Het is fantastisch”.

Songfestival veelbesproken op Twitter

Twitter en het songfestival zijn inmiddels onlosmakelijk met elkaar verbonden. Want wat is er nu leuker dan samen ernaar kijken en het erover te hebben? Vooral het tot op de grond toe afbranden van kleding, choreografie of vocale kwaliteiten is een dankbaar onderwerp. Het liefst met veel humor natuurlijk.

Het Eurovisie Songfestival is dan ook het populairste event waar live over getwitterd wordt. Tijdens de uitzending zelf werden er in Nederland 119.000 tweets verstuurd met de hashtag #ESF16. Maar er werd ook veel getwitterd met andere hashtags, bijvoorbeeld met #Eurovision, want als je die gebruikt krijg je automatisch het hartjeslogo van Eurovisie in je tweet.

De non-stop conversatie op Twitter met #ESF16 leverde gisteren in ons land in totaal 37,5 miljoen impressies op. Dat betekent dat er 37,5 miljoen keer een tweet die over het songfestival ging werd weergegeven.

België strijdt nog om finaleplek

Zaterdag dus de finale, maar eerst de tweede halve finale morgen. Daarin zal als laatste land België optreden, vertegenwoordigd door de negentienjarige zangeres Laura Tesoro die met een uptempo funky nummer komt.

Helaas voor hen mag Nederland niet stemmen morgen, net zoals de Belgen gisteren niet op ons mochten stemmen. Alleen de landen die in die halve finale staan mogen namelijk stemmen. Maar als België doorgaat wil de zangeres met ons de afspraak maken dat we in de finale op elkaar gaan stemmen, zegt ze tegen EenVandaag. 

 

143 kilometer aan kabels

Het kost behoorlijk wat mankracht en technische faciliteiten om het songfestival uit te zenden. Het is een enorme operatie. Even een paar cijfers op een rijtje.

  • Er wordt in totaal 143 kilometer aan kabels gebruikt
  • Er zijn 220 mensen bezig aan de live uitzending
  • Dit songfestival wordt er meer licht gebruikt dan ooit, in totaal zijn daar 45 mensen mee bezig
  • Er wordt 900 vierkante meter aan LED schermen gebruikt
  • Er zijn 40 camera’s 
  • Het podium weegt 65 ton
  • Er staat 172 vrachtwagens vol aan apparatuur
  • De grond onder het stadion is 35 mm gezakt sinds begin april het podium werd opgebouwd