Rob Wainwright, directeur van de Europese politieorganisatie Europol, vindt dat de informatie-uitwisseling over terrorisme van politiediensten in Europa moet verbeteren. 

Wainwright in EenVandaag: "De aard van terroristische dreigingen is de laatste tien jaar veel internationaler geworden. En dat betekent dat de internationale bestrijding van terrorisme gewiekster moet zijn. En zeker de counter-terroristische organisaties in de lidstaten moeten intensiever op internationaal niveau samenwerken. Ik heb nog niet het gevoel dat dit op het juiste niveau is." 

Al-Qaeda geen belangrijke rol meer

Wainwright noemt Syrië op dit moment 'een magneet voor de geradicaliseerde vorm van de Islam'. Veel jongemannen uit Europa vertrekken naar Syrië om daar in naam van Allah te vechten tegen het bewind van Assad. Wainwright: "Het trekt de grootste groep geradicaliseerde mensen aan, die erheen gaan, en waar ze leren vechten en kennis krijgen over terrorisme, en soms komen ze ook terug naar Europa". (...) Ze gaan op eigen gelegenheid, en ze vinden connecties met mensen in die conflictzones. Daarna is het moeilijk te bepalen of ze als onderdeel werken van een georganiseerde terroristische cel of terugkomen als lone wolves." Volgens Wainwright speelt Al-Qaeda als organisatie geen belangrijke rol meer. "Er zijn nu veel meer individuen die wel onder de inspiratie van de boodschap van Al-Qaeda opereren, maar zonder dat het onder leiding gebeurt van een leiderschap in bijvoorbeeld Afghanistan of Pakistan." 

Social media moeten verantwoordelijkheid nemen

Deze mannen worden niet in de moskee gerecruteerd, maar gaan vaak op eigen gelegenheid aldus Wainwright. Het internet speelt een cruciale rol: "Er is een verandering van de dreiging die we zien, en het internet is een belangrijk propagandamiddel om mensen in Europa te radicaliseren." Dat geldt ook voor de sociale media als Facebook. Op die sites wordt soms open en bloot oproepen tot terrorisme, en staan foto's van gruweldaden. Wainwright wil een actieve rol van bedrijven als Facebook: "Natuurlijk verwachten we dat de mensen achter Facebook of andere sociale media ervoor zorgen dat hun sites niet worden misbruikt." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.