De lijsttrekkers die voor Nederlandse partijen meedoen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement zijn nauwelijks bekend bij het publiek. Dit blijkt uit onderzoek van EénVandaag onder 23.000 mensen. Hans van Baalen is het bekendst, 39 procent weet dat hij de lijsttrekker van de VVD is. Hij wordt gevolgd door Wim van de Camp van het CDA, één op de drie kent hem.

De lijsttrekkers van PvdA, SP, en ChristenUnie/SGP zijn het minst bekend. Zo weet slechts één op de zeven deelnemers weet dat Thijs Berman de lijsttrekker van de PvdA is.

Helft weet niet wat te stemmen

Bijna de helft zegt te weinig over het Europees Parlement te weten om een goede keus te maken waarop ze gaan stemmen. Meer dan de helft (58 procent) zegt nauwelijks te weten waar het Europarlement zich mee bezig houdt.

Het stemgedrag van de deelnemers wordt vooral bepaald door de Nederlandse politiek. Voor bijna de helft geeft deze de doorslag. 17 procent laat de Europese politiek de doorslag geven, voor een kwart zijn ze even belangrijk.

Vertrouwen in Europees Parlement laag

70 procent van de ondervraagden heeft weinig tot geen vertrouwen in het Europees Parlement. Ondanks de negatieve waardering zeggen de meeste mensen wel interesse te hebben in zaken die spelen in Europa.

Bekendheid lijsttrekkers

1. Hans van Baalen (VVD) 39%

2. Wim van de Camp (CDA) 33%

3. Barry Madlener (PVV) 20%

4.Thijs Berman(PvdA) 14%

5. Dennis de Jong (SP) 11%

6. Peter van Dalen (CU/SGP) 6%

Over het onderzoek

Het onderzoek is vorige week gehouden onder 23.000 leden van het EénVandaag Opiniepanel. In het onderzoek werd gevraagd naar de bekendheid van de lijsttrekkers van de zes grootste partijen.

De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur.

Klik hier om de volledige uitslag te downloaden