Maandag organiseert de Europese Commissie een grote bijeenkomst over 'vrouwenrechten in turbulente tijden'. Hier zal onder andere gesproken worden over gelijke betaling, gendergelijkheid en het tegengaan van geweld tegen vrouwen. Eurocommissaris Frans Timmermans opent de conferentie, en vertelt erover bij Radio EenVandaag.

De behandeling van vrouwen staat wereldwijd enorm in de belangstelling, grotendeels door de hashtag ‘MeToo’, die seksueel misbruik van vrouwen aan de kaak stelt. Volgens Timmermans is de timing van de Europese bijeenkomst toeval. “Deze was al gepland voordat ‘MeToo’ bestond. Het is goed dat er daardoor nog meer belangstelling is voor de discussie rondom vrouwenrechten. We moeten daar namelijk dringend wat aan doen."

Machtsuitoefening

Volgens Timmermans draait het misbruik van vrouwen niet om lust, maar om machtsuitoefening. En over die verdeling van macht wordt weer gesproken in Europa. “Mannen moeten gaan inzien wat privilege is. Wij hebben nog steeds meer privileges. Dat is niet alleen oneerlijk, maar ook slecht voor de samenleving.” Dat verschil in privilege komt bijvoorbeeld naar voren in de verdeling van lonen. “Het is niet altijd zichtbaar, maar vrouwen verdienen wereldwijd nog steeds 16 procent minder dan mannen. In Nederland ligt dat zelfs nog lager,” aldus Timmermans.

Den Haag

Politiek commentator Kees Boonman beschouwt de staat van vrouwenrechten in Den Haag. "Tijdens zijn laatste persconferentie werd aan Rutte gevraagd of hij ook voorbeelden kent van vrouwenmisbruik. Die kon hij toen niet noemen." Wel barstte de discussie rondom gelijkheid los tijdens de kabinetsformatie. "Dat is altijd weer een gedoe bij de vorming van het kabinet, met de vraag of de verdeling man-vrouw wel gelijk is. Vooral bij de VVD is dat een probleem."

Frans Timmermans reageert op de uitspraak van de VVD dat de kabinetsleden op kwaliteit geselecteerd zouden zijn, en niet op basis van gender. “Ik heb nog nooit op kwaliteit compromissen moeten sluiten bij benoemingen. Dus kom er niet mee aanzetten dat de kwaliteit van vrouwen niet goed genoeg zou zijn.”

De bijeenkomst ‘Women’s Rights in Turbulent Times’ van de Europese Commissie vindt op 20 en 21 november plaats in Brussel.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.