Het Europees Parlement benadeelt Nederlandse vissers op basis van foute, gemanipuleerde informatie. Dat stelt ondermeer visserijbioloog Adriaan Rijnsdorp, die deze week met verbijstering toekeek hoe een ruime meerderheid van het Europees Parlement voor een totaalverbod op de zogeheten pulsvisserij stemde. 'Als je met fakenews een politiek doel dient dan ben je smerig bezig', aldus de hoogleraar van de Wageningen Universiteit.

Met de pulskormethode worden vissen van de bodem opgeschrikt met kleine stroomstootjes waardoor ze makkelijk te vangen zijn. Met name Nederlandse vissers hebben dit de afgelopen jaren omarmd. Tot woede van noodlijdende Franse vissers die claimen dat de Nederlanders nu de zee leeg vissen. Deze vissers sloten de afgelopen tijd een merkwaardige coalitie met de Franse milieu-organisatie BLOOM Association. Volgens BLOOM is elke industriële manier van vissen slecht en worden vissen door de puls geëlektrocuteerd en verwond. 

In aanloop naar de stemming dinsdag werden door deze nieuw gevormde coalitie dansers naar het Europarlement gehaald die geëlektrocuteerde vissen uitbeeldden en foto’s verspreid van vissen die brandwonden zouden hebben door de puls-methode.  De Nederlandse visserij-lobby hield er rekening mee dat het aantal pulskotters terug zou moeten van 20% van het totaal naar 5%. Dat zou een zwart scenario zijn. Maar uiteindelijk gebeurde wat niemand verwacht had: 400 van de 750 europarlementariërs stemden voor een totaalverbod. Daardoor is goed mogelijk dat de 84 Nederlandse kotters die met de pulskor vissen, in 2019 weer terug moeten naar de oude methode. 

Lariekoek 

 Een dreun voor de Nederlandse vissers die zich vertwijfeld afvragen waar het mis is gegaan. Uit het onderzoek van Adriaan Rijnsdorp blijkt dat pulskorvissen minder milieubelastend is dan het ouderwetse boomkorvissen. Het bodemleven wordt minder verstoord en de polskotters gebruiken bijna vijftig procent minder brandstof.Met grote verbazing heeft Rijnsdorp de tegencampagne gadegeslagen. Als voorbeeld noemt hij cijfers over rugfracturen bij kabeljauw die door BLOOM uit zijn publicaties worden gehaald maar uit de context worden geplaatst. Ook hekelt hij de foto’s van vissen met brandplekken die in het Europees Parlement werden getoond. “Dat zijn oude foto’s van zieke vissen. Geen vissen die door de pulse brandwonden hebben gekregen. Dat is volstrekt lariekoek" , aldus Rijnsdorp

De Wageningse onderzoeker krijgt bijval van ecologieprofessor Michel Kaiser van de Bangor University in Wales. “BLOOM en de vissers hebben in hun lobbycampagne alleen de cijfers die in hun negatieve verhaal over de pulskorvisserij pasten gebruikt. Daarmee is die informatie verdraaid, misleidend en incorrect.” 

Emotie

info
clock 20-01-2018 01:00

Het verbod is nog niet definitief. De Europese Commissie, de visserijministers en een vertegenwoordiging van het parlement moeten nu tot overeenstemming komen. Maar ook de visserijministers hebben zich eerder al uitgesproken tegen verdere uitbreiding van de pulskorvisserij, dus hoopgevend ziet het er niet uit voor de Nederlandse vissers. Minister Schouten van Landbouw en Visserij heeft aangegeven zich fel te zullen verzetten tegen een verbod.