Stel je bent op vakantie in Frankrijk en wil graag een voetbalwedstrijd van het Nederlands Elftal zien via internet. Op dit moment is dat niet mogelijk. Nederlandse televisieprogramma’s worden in het buitenland geblokt, en vice versa.

Vanwege auteursrechtelijke beperkingen is veel audiovisuele content nu alleen toegankelijk voor gebruikers in landen waarvoor die rechten gelden. De Europese Unie zou het liefst zien dat die zogeheten 'geoblocking' volledig wordt afgeschaft.

De Commissie-Juncker heeft het verwijderen van digitale belemmeringen tot een prioriteit gemaakt. Andrus Ansip, beheerder van de portefeuille Digitale Eengemaakte Markt, wil geoblocking definitief een halt toeroepen. "Op internet worden we tegengehouden door allerlei obstakels en muren, en daar moeten we een eind aan maken", betoogt hij.

"De mensen moeten niet alleen fysiek, maar ook op internet gewoon grenzen kunnen oversteken. Het zal nog heel wat voeten in de aarde hebben, dus we moeten ambitieus van start gaan. Europa moet ten volle kunnen profiteren van de voordelen die het digitale tijdperk in petto heeft: betere diensten, meer participatie en nieuwe banen."

Voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes maakte zich hier in het verleden ook sterk voor, maar tevergeefs. Wat is geoblocking precies? En wat zijn de struikelblokken bij het afschaffen ervan? In Radio EenVandaag een gesprek met internetdeskundige Dirk Poot van de PiratenPartij. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.