Regelmatig komen verwarde mensen in het nieuws. Vaak vanwege incidenten en dat is zeker niet altijd positief. GGZ Friesland hoopt met een escaperoom meer begrip te kweken voor mensen die flink in de war zijn.

Ondanks dat we een vrij tolerant beeld van onszelf hebben, lopen we het liefst met een grote boog om een verward persoon heen. En dat is nou precies wat we niet moeten doen, zegt Louwra Weisfelt van GGZ Friesland. "Zeg gedag, maak een praatje. Ook al is iemand anders, iedereen doet er doe. Deze mensen horen ook bij de open gemeenschap."

Om een idee te krijgen van zo'n verhaal van een verward persoon opent GGZ Friesland een speciale escaperoom. Gedurende de verschillende kamers krijg je als bezoeker inzicht in het leven van Hendrik. Deze man kent een moeilijke jeugd en belandt uiteindelijk in de Bijlmerbajes. Na het overlijden van zijn vrouw gaat het bergafwaarts met Hendrik. "We willen mensen bewust maken van het verhaal achter deze personen. En met name hoe je met hen omgaat," zo legt Louwra Weisfelt uit. 

'Mensen met onbegrepen gedrag'

GGZ Friesland heeft moeite met de term 'verward persoon'. De organisatie spreekt liever van iemand met onbegrepen gedrag. "We begrijpen het gedrag niet, dus houd het bij jezelf. Je stopt mensen op deze manier niet direct in een hokje." Dit laatste doe je volgens Weisfelt wel als je telkens spreekt over iemand met verward gedrag. 

'Politie dacht dat ik onder invloed was'

Marcel kwam twee keer in een psychose terecht. Eén keer liep hij verward over straat. "Mensen gingen mij toen wel uit de weg. Na een tijd werd ik zo moe en in de tweede nacht zakte ik door mijn benen. Ik begon te schreeuwen. De politie nam mij mee en dacht dat ik onder invloed was. Pas nadat ze door hadden dat er een andere oorzaak was help ik de juiste hulp gekregen." 

Hij ziet de escaperoom als een goed initiatief. Hij was betrokken bij de eerste plannen rondom dit idee. "Het is een tof project. En eerlijk, dit is een veel voorkomend probleem; een man aan de alcohol door een slecht verleden. Dus ik denk dat dit verhaal wel kenmerkend is." 

'Mensen zagen haar als prooi' 

GGZ Friesland hield een onderzoek onder haar inwoners. De organisatie wilde weten hoe tolerant die Friezen nou eigenlijk zijn. De respons op het onderzoek was positief. De Friezen zien zichzelf als tolerante mensen. Maar toen de GGZ een actrice op straat stuurde om een persoon met onbegrepen gedrag te spelen, bleken de reacties heel anders. Mensen liepen haar straal voorbij of riepen nare dingen. Weisfelt: "Slechts vijf procent wil helpen. Dat waren heel lieve mensen Er waren ook mensen die haar als prooi zagen. Een man wilde haar meenemen een steegje in. Toen hebben we de opnames stil gelegd. Het geeft de kwetsbaarheid van deze mensen aan".

De escaperoom is geopend en gratis toegankelijk. GGZ Friesland hoopt hiermee bewustzijn te creëeren. Toch heeft Louwra Weisfelt een heel duidelijke boodschap: "Vertrouw je het niet, bel dan 112. Wij zitten als GGZ achter de meldkamer, dus we kunnen direct de juiste hulp sturen".