De Turkse president Erdogan was nog niet eens zo lang geleden nog bevriend met zijn rivaal Fethullah Gülen. Pakweg drie jaar geleden kwam echter de klad in hun vriendschap. Het keerpunt was toen juristen en rechters, gelieerd aan de Gülen-beweging, de corruptie van de familie Erdogan onder de loep namen.

De bekende druppel voor Erdogan was het moment waarop leden van de beweging de politieke koers van het land poogden te beinvloeden. Sindsdien is het oorlog tussen de twee.

Het hek is inmiddels helemaal van de dam. De Turkse president ziet de geestelijke Gülen immers als de aanstichter van de coup van vorige maand. Hoe heeft deze vriendschap zo ontzettend kunnen escaleren? En is het land op weg naar een dictatoriaal systeem of is er een weg terug naar de democratische rechtstaat?

Zeki Arslan volgt al ruim twintig jaar nauwgezet de Gülen-beweging. Hij maakt zich evenals journalist Erdal Balci ook veel zorgen over Turkije waar niet alleen een diepe kloof is ontstaan tussen voor en tegenstanders van Erdogan, maar ook sprake is van een ontwrichting als gevolg van de duizenden ontslagen en schorsingen van ambtenaren, rechters en docenten.