Wetenschappers zoeken al jaren driftig naar mogelijkheden om veroudering te vertragen en zo ouderdomsziekten als diabetes en hartfalen uit te stellen. Maar kan het nog beter: dat veroudering echt wordt teruggedraaid? Dat denken wetenschappers van de Erasmus MC in Rotterdam wel. Zij hebben bij muizen een zelfontwikkeld stofje (Proxofim) toegediend waardoor ze plots weer fitter en alerter werden en de volle vacht terugkregen die ze al lang verloren waren. Hun bevindingen worden vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Cell.

“De tijd terugdraaien is nog nooit eerder vertoond”, zegt Peter de Keizer, verouderingsbioloog op de afdeling Moleculaire Genetica van het Rotterdamse Erasmus MC. De ontdekking kan volgens hem helpen bij verdere onderzoeken naar hoe mensen gezonder oud kunnen worden. Ook kan de dit middel mogelijk helpen bij de behandeling van kanker. Het stofje Proxofim doodt volgens de wetenschapper namelijk de ouderdomscellen die de groei van tumoren kunnen versnellen en het slagingskans van een chemokuur verslechteren. 

De onderzoekers hebben Proxofim, een klein eiwit dat makkelijk in de cellen doordringt, vooralsnog alleen getest op muizen. Maar De Keizer wil het onderzoek graag naar de kliniek brengen. “Eerst gaan we de veiligheid verder testen. We hopen over een jaar of twee het onderzoek uit te breiden naar patiënten met agressieve vormen van kanker.” In een later stadium willen de wetenschappers Proxofim gebruiken bij onderzoek naar ouderdomskwalen. De Keizer: “We streven niet naar het eeuwige leven, maar langer leven zonder kwalen zou prachtig zijn.”

We nemen de bevindingen van Keizer mee naar de Leidse hoogleraar veroudering, Eline Slagboom. Zij noemt het onderzoek spectaculair maar plaatst ook kritische kanttekeningen. Door het stofje toe te dienen beïnvloedt men ingrijpend de werking van het menselijk lichaam. Het is maar zeer de vraag of dat bij echte mensen kan zonder dat er ernstige bijwerkingen optreden, stelt zij. Vanavond meer in EenVandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.