Paginagrote advertenties plaatste de Nederlandse Energie Maatschappij vanmorgen. En daarin gaf het toe dat het al jarenlang met 'groene stroom' sjoemelt. En hoewel velen dat wel verwachten, Nederland produceert immers maar heel weinig groene stroom, is het voor het eerst dat een energiemaatschappij dat ook toegeeft. En de energiemaatschappij roept concurrenten op om ook te stoppen met liegen. Kloppen de beweringen van de Nederlandse Energie Maatschappij? Of hebben we hier te maken met een slimme PR-stunt?

Met een paginagrote advertentie in een aantal dagbladen doet de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) een opvallende bekentenis: de groene stroom die de Nederlandse huishoudens verbruiken, is helemaal niet groen. 

'Jokkebrokken', staat groot te lezen in de kranten. De NLE schrijft in de advertentie:

In Nederland wordt niet eens genoeg groene stroom opgewekt om te leveren aan iedereen die daarom gevraagd heeft. Bovendien wordt het grootste deel van de in Nederland geproduceerde groene stroom opgewekt uit zogeheten biomassa. Weet u wat dat meestal is? Houtsnippers. Die worden gewoon meegestookt in de zo vervuilende kolencentrales.

Grijze stroom wordt daarnaast verkocht als groene stroom, door certificaten in te kopen die te koop zijn in bijvoorbeeld Noorwegen. Zo'n certificaat kost de NLE 1,44 euro per huishouden.

Vanavond in EenVandaag: waarom hebben ze jarenlang hun klanten voor de gek hebben gehouden? Waarom nu deze biecht in de media?

Zelf controleren of uw stroom echt groen is? Dat kan met de Groene Stroomchecker. En welke maatschappij levert echte 'groene stroom'

Advertentie Nederlandse Energie Maatschappij - ©