De welbekende King of Rock & Roll Elvis Presley maakte 50 jaar geleden, na een uitstap naar de acteerwereld, zijn imposante comeback op het podium. Deze zomer wordt zijn wederopstanding in theaters herdacht met een concertreeks van onder andere Sandra van Nieuwland en Lucas Hamming.

De voorstelling is een muzikale reis door het leven van The King. Waar kwam hij vandaan? Wat maakte hem zo bijzonder? Waarom is hij zo’n icoon geworden? Bekende én onbekende hits van The King komen voorbij. Uiteraard ontbreken Heartbreak Hotel, Are You Lonesome Tonight en Love Me Tender niet.

Muziek Elvis leeft 50 jaar later nog steeds voort

Ondanks dat Elvis in 1977 is overleden, is zijn muziek en stijl vandaag de dag nog steeds populair.  Sandra van Nieuwland won in 2012 The Voice en is inmiddels erg druk met haar muzikale carrière. Ze werd gebeld of ze mee wilde doen aan de Comeback. “Ze vroegen of ik fan ben van Elvis. Mijn antwoord was direct ja. Ik ben bij mijn vader opgegroeid en hij luisterde alleen maar naar André Hazes en Elvis. Het is er met de paplepel ingegoten.”

Ook de singer-songwriter Lucas Hamming vertolkt nummers van Elvis in de muzikale show.  “Zanger Alex Turner, van de Arctic Monkeys, is mijn held. Hij heeft hele excentrieke moves op het podium. Toen ik laatst de dansmoves van Elvis nog eens goed bekeek, kwam ik erachter: Alex heeft Elvis gekopieerd”, vertelt Hamming. “Alles dat ik van Alex nadoe, heeft hij weer van Elvis.”

De TV-comeback in 1968

Sander Donkers is popjournalist van Vrij Nederland en schreef eveneens de tekst voor de voorstelling. “Elvis heeft een tragische carrière gehad. Alleen de eerste 4 jaar van 1954 tot 1958 was hij de grote popheld, de rebel en tevens de grote schrik van de autoriteiten. De FBI zat achter hem aan vanwege zijn woeste bewegingen.”

In 1968 treedt Elvis weer voor het eerst live op in de Burbank Studios in Los Angeles voor een intieme jamsessie met zijn oude muzikanten. Een slanke Elvis in een zwart strak, leren pak omringd door vele fans. Zo’n muzikale onemanshow op tv was heel uniek.

Sander Donkers ziet 1968 als een scharniermoment. “Elvis speelde tot ’68 in een hele reeks slechte films. Hij verloor zijn sterrenimago”, zegt Donkers. “1968 is een kantelpunt. Toen ging hij terug naar het onbezorgd plezier beleven aan de muziek. Zijn talent als zanger en entertainer werd weer zichtbaar.”

Nederlandse manager bepaalde doorbraak en ondergang

Elvis had een Nederlandse manager, “Colonel Parker”, alias  Dries van Kuijk, die zijn doorbraak en ondergang bepaalde. Door zijn toedoen verloor de artiest zichzelf, want de Colonel liet hem voor miljoenen dollars rollen in C-films spelen, puur vanuit winstbejag.

 "In 1968 trekt Elvis zich niets van zijn manager aan. Die laat hem het liefst zoetsappige Kerstliedjes zingen”, zegt Donkers. “Maar Elvis doet waar hij zelf achterstaat.  Een rauw en puur optreden. Voor velen zijn beste show ever. “

Overgwicht, drugs en depressie

Het succes van de tv-show blijft niet aanhouden: in de vroege jaren ‘70 gaat het bergafwaarts met hem. Elvis raakt uitgeput door de vele tours in zijn bekende witte pak. Drugs, depressies, overgewicht en langdurig medicijnmisbruik ruïneren zijn gezondheid. Elvis overlijdt op 16 augustus 1977 op 42-jarige leeftijd.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.