De weersvoorspelling lijkt veelbelovend. Vanaf komend weekend almaar dalende temperaturen, tot aan mogelijke vorst overdag… Meer heb ik niet nodig om in een soort Elfstedentrance te raken. En in zo’n toestand is het dubbel fijn zwelgen in de ‘Elfstedenstorm’ van sportjournalist Jurryt van de Vooren op Twitter, met verhalen over afgevroren tenen, Elfstedenvrouwen en de tocht van 1848.

Voor de kenners is Van de Vooren geen onbekende. Al jaren schrijft de sporthistoricus over de schaatssport in het algemeen en de geschiedenis van de Elfstedentocht in het bijzonder. Het boek ‘De mannen van '63’, dat hij met schaatshistoricus Marnix Koolhaas schreef, diende zelfs als basis voor de bioscoopfilm ‘De hel van ’63’ die momenteel in de bioscoop vertoond wordt.

Zelf ben ik grootgebracht met de Heldentocht. Sterker nog, ik word er nog regelmatig door verhalen en in kleine voorvallen mee geconfronteerd. Zoals het verhaal van mijn trainer Jan van Capelle, die me vertelde dat hij in 1985 als eerste op het ijs kwam, maar vervolgens verkeerd reed op het Slotermeer en daar zijn kansen verspeelde.

Of mijn ontmoeting met een stokoude Piet Keijzer, winnaar van de tocht van 1940, toen ik uit zijn handen de tweede prijs in de Piet Keijzerbokaal kreeg. ‘Hard trainen jongen, dan wordt je volgend jaar eerste’. Jammer dat ik op dat moment niet doorhad dat ik tegenover een levende legende stond. Ik had ontzettend graag uit zijn eigen mond het verhaal over het Pact van Dokkum willen horen. Helaas is de man een half jaar later overleden.

En schaatsen kopen doen alle hele generaties Boeven bij Jan van der Hoorn, de man die door het slepen van tuindersvletten aan krachttraining deed en de tumultueuze tocht van 1947 won. En dat pas 6 weken na afloop vernam.

Het mooie van de artikelen van Van Vooren is dat ze de verhalen van de Elfstendelegendes weer tot leven brengen en prachtige onbekende feiten boven tafel brengen. Zoals het verhaal van de Elfstedentocht van 1848 (!), of de geschiedenis van de Teen van Karst Leemburg (in tegenstelling tot de bekendere Teen van Tinus), de doden van de Elfstedentocht, en ga zo maar door.

En zijn inzet van Twitter is slim. Zijn Elfstedenstorm houdt in dat je gedurende de maand december dagelijks gevoed wordt met zo’n drie a vier Elfstedenverhalen, vaak met video en audio en altijd spannend. Zo’n hoeveelheid is mooi gedoseerd en geeft dagelijks leesplezier. Ik ben het in ieder geval nog lang niet zat en kijk dagelijks uit naar een verse porsie ijsheroiek. Deze storm hoeft van mij nog niet te gaan liggen.

En die tocht? Die komt er deze winter. Zodat we in de toekomst weer nieuwe verhalen kunnen vertellen.

Volg de twitterfeed #elfstedentocht hier.

Bekijk hier een terugblik met Evert van Benthem op de Elstedentocht van 1985:

Elfstedenstorm op Twitter

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.