Het zou de koudste winter sinds jaren worden. Medio januari zouden we alleen in poolkleding de straat op kunnen. Dat was de strekking van mijn weblogje van drie weken geleden. En hier staan we dan. Met onze enkels in 30 centimeter water en het einde nog niet in zicht. Had ik toch maar een vak moeten leren. Als amateur-weervoorspeller heb ik jammerlijk gefaald. Maar met de hartstocht van een verblinde fanaticus kan ik het toch niet laten: In 2012 komt er een Elfstedentocht!

En waarom ik dat zeg? Omdat de meteorologen van Weer.nl hebben waargenomen dat de overactieve zon tot rust komt. Het betoog komt er simpel gezegd op neer dat hoe minder zonnevlekken worden waargenomen, hoe groter de kans op strenge winters. Een verhoogd aantal vlekken duidt op opwarming. En laten we nu net een periode achter de rug hebben met een groot aantal zonnevlekken. En een duidelijke opwarming. Het aantal vlekken loopt momenteel echter sterk terug en in 2011 is de zon zelfs bijna helemaal schoon.

'Er zijn in het verleden een reeks precedenten geweest waarin de afname van zonnevlekken werd gevolgd door afkoeling. Zoals bijvoorbeeld rond het jaar 850: ‘Het weer in Europa, maar ook in beide Amerika’s werd sterker dan voorheen door regenbrengende storingen vanuit het westen gedomineerd. Gletsjers vertoonden een plotselinge sterke groei. Zelfs in het tegenwoordig koude, maar zeer droge noorden van Chili ontstonden tijdelijk gletsjers als gevolg van neerslagbrengende westenwinden.’

Zo erg hoeft het van mij echter ook niet te worden. Zodra het koud genoeg is voor een Elfstedentocht ben ik al dik tevreden. En in 2012 sil it heve.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.