De officier van justitie heeft drie maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen Albert Heringa, die zijn moeder hulp bood bij het beëindigen van haar leven. Volgens het Openbaar Ministerie heeft Heringa het recht in eigen hand genomen.

De officier van justitie is van mening dat de verdachte en zijn moeder een tweede arts hadden moeten consulteren. De huisarts van de moeder weigerde bovendien niet meteen medewerking, maar gaf aan dat ze de doodswens eerst vaker wilde horen. De rechter doet op 22 oktober uitspraak in de zaak.

Heringa verschafte zijn moeder in 2008 pillen, zodat ze een einde aan haar leven kon maken. De moeder van Heringa, Marie Heringa-van der Borgh, was niet ziek, maar wilde niet meer verder leven. Heringa filmde hoe hij te werk ging, omdat hij een proefproces wilde uitlokken over hulp bij zelfdoding. Dit is strafbaar in Nederland. Heringa vindt dat hulp bij zelfdoding niet langer strafbaar moet zijn.

EenVandaag maakte twee reportages over de zaak rond Albert Heringa. Bekijk deze rechtsboven op deze pagina.

Ook ondervroeg begin september het EenVandaag Opiniepanel over de zaak. Een meerderheid is van mening dat hij niet gestraft moet worden voor hulp bij de zelfdoding van zijn moeder. Lees hier meer over het onderzoek.

De film die Heringa maakte is hieronder terug te zien:

De laatste wens van Moek from NVVE on Vimeo.

Mag je een familielid helpen bij zelfdoding?

Albert Heringa voor de rechter?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.