"Sommige oorlogswonden blijven verborgen en daarom is hun impact niet erkend", zegt Andrew Lee, van  de John Hopkins University. "Genitale wonden zijn een onbesproken letsel." Voor de mannelijke helft van de bevolking is het waarschijnlijk het ergste wat kan gebeuren: het verlies, door ongeval of ziekte, van penis én scrotum. Artsen in Baltimore is het nu gelukt een succesvolle transplantatie uit te voeren.

Elf artsen waren veertien uur bezig om een militair, die in Afghanistan ontmand raakte door een explosie, van een 'nieuwe set' te voorzien.

Penis én scrotum voor het eerst 

Dat penis en scrotum in één keer worden getransplanteerd, is voor het eerst. Penistransplantaties zijn al eerder gelukt, maar deze operatie is een primeur. Om ethische redenen zijn de testikels van de donor niet getransplanteerd. De geopereerde militair laat weten zich 'weer normaal' te voelen. 

Op sociale media veel vrolijkheid maar ook vragen, zoals: kan de soldaat weer seks hebben? "Ja", zeggen de artsen, "Waarschijnlijk wel." In 2014 voerden artsen in Zuid-Afrika de eerste succesvolle penistransplantatie uit. Ook deze man blijkt weer in staat te zijn tot het hebben van geslachtsverkeer. De 21-jarige, die verminkt raakte na een mislukte besnijdenis, werd vorig jaar vader.

Een andere vraag die leeft op Twitter: 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.