Vanavond is het dan zover: de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. 18 landen treden op en maar 10 van hen mogen door naar de finale van aanstaande zaterdag. Nederland is pas donderdag aan de beurt maar het is altijd goed om je concurrentie alvast te kennen, dus waar moeten we op letten vanavond?

Als we de bookmakers mogen geloven dan is Portugal de grote winnaar van deze halve finale, want in het eindklassement staan ze op de tweede plek. Het is een ballad, en daar zijn er dit songfestival ontzettend veel van. Maar deze ballad, in het Portugees, onderscheidt zich volgens Mr. Songfestival Cornald Maas door zijn eenvoud en klasse. Het was overigens nog maar zeer de vraag of de zanger van Portugal er zou zijn deze week want hij zit tussen twee hartoperaties in.

Veel ballads en midtempo nummers dus, maar toch is er ook nog wel een vleugje aloude Eurovisie-kitsch te bewonderen vanavond. Let op Montenegro en wat de zanger allemaal met zijn lange vlecht kan doen. Verder zullen Zweden en Moldavië de finale zeer waarschijnlijk wel halen, hun nummers worden ook enthousiast ontvangen.