Duizenden mensen raakten dakloos en negen mensen kwamen om het leven. Tweeëntwintig jaar geleden kwam orkaan Luis aan land op St Maarten. Orkaan Luis richtte een ravage aan. Paul Martens was erbij. "Het was een totale ravage", blikt hij terug.

Vandaag raast orkaan Irma met met windstoten tot 225 km per uur over het eiland. Paul Martens is inmiddels de voorzitter van het Rode Kruis op de Antillen maar tijdelijk in Nederland. “Gelukkig zijn de eilanden een stuk beter voorbereid dan in 1995. Toen waren veel huizen niet bestand tegen het natuurgeweld. Ook zijn de hulpdiensten beter toegerust.”

Spannend blijft het voor Martens, tevens verantwoordelijk voor het huidige rampenplan, alsnog wel. “Mijn huis staat daar, mijn vrienden, mijn huisdieren. Het worden spannende momenten.”

Voormalig luitenant-kolonel Stefan Blaas was een van de mariniers die in 1995 eerste hulp verleende aan het eiland. Ook hij zag de grote verwoesting op het eiland. De marine was destijds aanwezig met 400 reddingswerkers en tientallen tonnen hulpmateriaal.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.