Het was een genereus gebaar: Willem van Dedem, de onlangs overleden baas van kunstbeurs TEFAF schonk vijf meesterwerken uit de 17e eeuw aan Haagse museum Het Mauritshuis.

Vanaf woensdag zijn de werken te zien in een speciale tentoonstelling met de toepasselijke titel Een genereus gebaar. De bezoeker kan onder andere Stilleven met tazza (drinkschaal) van Pieter Claesz, Stilleven met fruit en lazen op een zilveren schaal van Willem Kalf en Winterlandschap bij Arnhem van Salomon van Ruysdael bewonderen.

Schenken aan musea. Dat hebben we eerder gehoord. Zo kreeg het Singer Museum in Laren vorig jaar nog 83 schilderijen met Hollands expressionisme uit de collectie van verzamelaar Renee Smithuis. Onder deze werken ruim dertig schilderijen van de Bergense School, de eerste expressionistische school in Nederland die zich in het begin van de 20ste eeuw in het Noord-Hollandse Bergen ophield.

Directeur Jan Rudolph de Lorm van het Singer, vertelt in Radio EenVandaag over het belang van schenkingen. Zo dankt het Singer zijn bestaan aan de giften van Anna Singer. Toch neemt hij niet alle aangeboden werken zomaar aan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.