Een partijcultuur waarin je hard wordt afgerekend als je iets fout doet. Zo omschrijft voormalig SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen de gang van zaken binnen de SP. In een boek dat dinsdag verschijnt is de eerder dit jaar als Kamerlid vertrokken politica uit ze harde kritiek over het leiderschap van Jan Marijnissen.

Afgezwaaide politici die een boekje open doen over hun politieke carrière, het is niet de eerste keer. In februari 2000 publiceerde voormalig PvdA-Kamerlid Marjet van Zuijlen Retour Nijmegen – Den Haag, een dagboek dat een inkijkje geeft in het reilen en zeilen binnen de PvdA. Van Zuijlen uit daarin ‘scherpe kritiek’ op collega-fractieleden en schrijft ze over vertrouwelijke gesprekken binnen de partij.

Betonsocialist

Ze schrijft over Rob Oudkerk dat hij slechts zijn eigen koers vaart. Ze refereert aan Ad Melkert als een betonsocialist. Maar ook is Van Zuijlen opmerkelijk openhartig in haar boek. Over staatssecretaris Rick van der Ploeg schrijft ze zonder blikken of blozen: "Rick heeft vandaag twee keer gebeld, hij wil iets afspreken. Hebben staatssecretarissen tegenwoordig niets meer te doen? Wil hij werkelijk van gedachten wisselen over de veiling van radio-etherfrequenties? Morgen gaat hij - net als ik - naar het PvdA-economenweekend. Natuurlijk met 'een grote doos condooms'." 

Overtrokken

Op die passage reageerde Van Zuylen laconiek in een aflevering van praatprogramma De Ochtenden. "Dat soort grappen kent iedereen van Rick, dus ik mocht er ook wel ééntje in het boek zetten." De voormalig PvdA-politica vond (en vindt) de ophef van toen zwaar overtrokken. “Ik denk dat er welgeteld één a4’tje kritiek in dat boek stond, en dat was dan vooral opbouwend”, reageert Van Zuijlen nu. “Maar het leverde een storm aan reacties op; hele blogs werden eraan gewijd.”

NRC publiceerde destijds een lijst met enkele opmerkelijke passages uit het boek. In EenVandaag vertelt Marjet van Zuijlen hoe het boek tot stand kwam en wat voor reacties ze erop ontving.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.