Geen paspoort, geen bibliotheekpas, niet naar school: Li-Xue is de tweede dochter in een Chinees gezin. In een land waar eenkindpolitiek decennia lang het beleid was, betekent dit dat er voor haar  eigenlijk geen plek is.

Er zijn miljoenen van deze ‘illegale’ kinderen. Hoewel China het eenkindbeleid de afgelopen jaren heeft versoepelt, knokken zij nog altijd voor hun bestaansrecht. 

Hei Hazi

In 1979 wordt de omstreden maatregel ingesteld. In een land met ruim een miljard inwoners moet het eenkindbeleid overbevolking tegen gaan.

Er zijn een paar uitzonderingen op de regel, met name op het platteland maar voor de meerderheid geldt: een tweede kind is strafbaar. Volgens officiële cijfers zijn er 13 miljoen. Maar volgens mensenrechtenorganisaties zij het er zeker twee of drie keer zoveel. Ze worden Hei Hazi genoemd, de geesten van China. 

Bedreigingen

In EenVandaag komen ouders aan het woord die een identiteitsbewijs voor hun tweede kind willen. Zij raken verstrikt in een systeem van boetes en bedreigingen. Een advocaat die voor deze kinderen opkomt wordt achtervolgd door de overheid. Ook Li-Xue probeert haar gelijk te behalen, zij stapt naar de rechter.