Een op de vijf (18%) mensen die een naaste hebben met dementie, heeft wekelijks te maken met agressief gedrag. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en Alzheimer Nederland onder 3905 mensen die een naaste hebben met dementie. 

Het gaat om mensen die een direct familielid hebben met dementie, of meerdere uren per week voor iemand zorgen met dementie.

Meer dan de helft (55%) van de deelnemers zegt dat het wel eens voorkomt dat hun naaste verbaal of fysiek geweld (tegen een persoon) gebruikt. Volgens 9 procent gebeurt dat wekelijks, en voor nog eens 9 procent zelfs dagelijks. Een op de tien (9%) heeft ook zelf wel eens agressief gereageerd op hun naaste. Dat gebeurt met name in situaties van bezorgdheid: „Ik heb meerdere keren gewaarschuwd bij een gevaarlijke situatie. Toen dit niet aankwam werd ik prikkelbaar…"

Liefdesrelatie verbreken geen optie

Veel deelnemers geven aan dat het leven met iemand met dementie zwaar is. Acht op de tien (79%) van de 374 ondervraagde partners voelt zich eenzaam vanwege de ziekte van hun partner. Een kwart (27%) van hen geeft ook aan dat het verlaten van hun partner wel eens door het hoofd spookt, maar dat het geen serieuze optie is. Van alle deelnemers zou ruim de helft (56%) het vanuit hun eigen ervaringen kunnen begrijpen als mensen hun liefdesrelatie met hun partner met dementie verbreken.

Euthanasie bij dementie

Vier op de tien (40%) deelnemers hebben wel eens met hun naaste gesproken over euthanasie. Voor euthanasie moet sprake zijn van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Ook moet de patiënt wilsbekwaam zijn. In het geval van dementie is het vaak moeilijk te beoordelen of een patiënt ondraaglijk lijdt. Sommige artsen zijn daarom niet bereid om euthanasie te verlenen bij patiënten die zich in een gevorderd stadium van dementie bevinden, zelfs als ze eerder een wilsverklaring hebben ondertekend.

Onder veel deelnemers bestaat onduidelijkheid over die gang van zaken. Een deelnemer schrijft: "Dus in sommige gevallen is er wel een wilsverklaring, maar kan deze niet worden uitgevoerd omdat de dementerende niet meer wilsbekwaam is. Dat klinkt zo krom, daar ís een wilsverklaring toch juist voor?!" Een ruime meerderheid van 80 procent vindt dan ook dat euthanasie in principe mag als iemand met vorderende dementie aan het begin van zijn of haar ziekte verklaard heeft in zo'n situatie niet verder wil leven.

Vandaag in EenVandaag een thema-uitzending over dementie: 18.15 u NPO 1.

Over dit onderzoek

Het onderzoek is gehouden in samenwerking met Alzheimer Nederland. Aan het onderzoek deden 3.905 mensen mee die een naaste hebben met dementie (partner, ouder, broer/zus, kind), of die meerdere uren per week voor iemand met dementie zorgen. Het onderzoek vond plaats van 17 juli tot en met 5 augustus 2015.

Download