Al twintig jaar is de 49-jarige Marjolein Jupijn op zoek de puzzelstukjes van het leven van haar Surinaames vader. Zo wil ze een zo compleet mogelijk beeld krijgen van de man, die ze nooit heeft gekend. De man die er wel voor zorgt dat ze voor altijd aan Suriname verbonden is. 

Beroepsmilitair

Sjaak en Gerda zijn Nederlanders en ontmoetten elkaar eind jaren zestig in Suriname. Hij was beroepsmilitair; zij ging met haar toenmalige man mee, maar dat huwelijk liep stuk. Sjaak en Gerda leerde elkaar kennen en in Suriname werd Marjolein verwekt. De wegen van Gerda en Sjaak scheidden. De moeder keerde terug naar Nederland.

Terug Naar Alkmaar

Marjolein moeder kreeg een relatie met een kunstenaar. Pas op 21-jarige leeftijd krijgt Marjolein van haar oma te horen dat deze man niet haar vader was. Uit angst voor de reactie van Marjoleins stiefvader duurde het vervolgens nog tien jaar voordat zij dit met haar moeder besprak. 

Puzzelstukjes

Marjolein wilde meer weten over jouw vader. In het pre-internettijdperk werden lokale telefoonboeken werden afgestruind en er werden brieven geschreven naar vermeende familieleden en kennissen. Dat leverde aardig wat informatie op. Sjaak had nog een moeder in Rotterdam en een dochter uit een eerdere relatie. Marjolein kwam meer te weten over zijn carrière als beroepsmilitair. Ook vormde zich het beeld van een forse man, een netwerker en een bourgondiër. 

Hang naar Suriname

Waarschijnlijk krijgt Marjolein nooit een compleet beeld van het leven van haar vader. Jaren terug is Sjaak overleden. Hij zou nu 91 zijn geworden en het wordt steeds moeilijker om iets over hem te weten te komen via vrienden en oud-collega's. Marjolein en haar moeder Gerda voelen zich nog altijd sterk verbonden met Suriname. Gerda woont sinds een aantal jaar in Suriname. Ook Marjolein gaat zeer regelmatig naar het land waar haar moeder zeer kortstondig woonde bij haar afwezige vader. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.