Vier dagen heeft Griekenland nog om  tot een vergelijk te komen met de Europese Unie over financiële steun.

De vergadering van de Europese ministers van Financiën liep gisteren uit op een mislukking. In plaats van de zo gewenste oplossing, liep het overleg al stuk voordat het goed en wel begonnen was. In plaats van toenadering zijn de partijen alleen maar verder van elkaar af komen te staan.

De verwijten vlogen over en weer: Griekse minister Varoufakis verweet Dijsselbloem met een onacceptabel voorstel te komen, Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem legde in zijn persconferentie de bal volledig bij Griekenland en geeft het land tot eind deze week om met een voorstel te komen.

Komt het nog goed tussen Griekenland en de Europese Unie?

Na de verkiezingsoverwinning van de Griekse partij Syriza maakten de Griekse premier Tsipras en zijn minister van Financiën Varoufakis een charmetour door Europa in de hoop op schuldenverlichting. De Europese leiders zijn niet onder de indruk van het charme-offensief. Afspraak is afspraak, zo luidt het motto.

Griekenland blijft hopen op een schikking of een beweging vanuit Europa. Misschien toch pas afbetalen als er weer economische groei is? Of alleen de schulden aan het IMF terugbetalen? Een langere looptijd, of lagere rente dan misschien? Europa buigt niet en blijft wijzen op de afspraken.

De oplossing moet wat Europa betreft gezocht worden binnen het bestaande hulpprogramma, de Grieken willen daar niets van weten en zoeken de oplossing in een nieuw programma met nieuwe voorwaarden.

De druk op minister Varoufakis en premier Tsipras is intussen enorm.

Hoe nu te schipperen tussen een onvermurwbare Dijsselbloem en een menigte van twintigduizend Grieken die zondagavond de leiders oproepen hun rug recht te houden? Hoe vast te houden aan verkiezingsbeloften en tegelijk de Europese verplichtingen na te komen?

De Griekse leiders zelf houden de moed erin en proberen met bescheidenheid en een lach beide kampen tevreden te houden. Het heeft tot nu toe niets uitgehaald. En de tijd tikt door. Een oplossing moet er komen voor 1 maart, anders dreigt het faillissement voor Griekenland.

Nog vier dagen. Dan wil Dijsselbloem een brief van de Griekse leiders zien waarin ze om verlenging vragen van het steunpakket en instemmen met de Europese voorwaarden.

Dat vraagt om een toverformule die zelfs voor econometrist Varoufakis vermoedelijk te hoog gegrepen is.

Onder druk wordt alles vloeibaar. Nog vier dagen; een klassiek Grieks drama…..