Als je gevraagd wordt om een beroemd iemand als Kofi Annan te interviewen, zeg je natuurlijk meteen JA. Annan: de oud-VN baas, bemiddelaar in ontelbare internationale conflicten en goede vriend van vele wereldleiders en vorsten waaronder onze koning & koningin, prinses Beatrix en Mabel.

Ter voorbereiding lees ik een aantal artikelen en spreek ik met collega’s om te bedenken wat ik hem precies wil gaan vragen. Al vrij snel moet ik denken aan een boekje ‘Het begin van de zee’ van kinderboekenschrijver en tekenaar Annemarie van Haeringen dat ik mijn kinderen jaren geleden met veel plezier heb voorgelezen. 

Het gaat over Kofi, een nieuwsgierig en eigenwijs jongetje dat op zoek gaat naar het begin van de zee. Hij vaart met de boot van zijn vader naar de overkant, duikt met dolfijnen naar de bodem van de zee en vraagt aan iedereen of ze weten waar de zee vandaan komt. Uiteindelijk komt een oude wijze botenbouwer met de oplossing….

Ik heb me altijd afgevraagd of dit jongetje vernoemd is naar die beroemde Kofi. Nu kan ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en ga bellen….. Van de schrijfster begrijp ik dat ze inderdaad Kofi Annan, toen Secretaris Generaal van de Verenigde Naties voor ogen heeft gehad.

Helaas is het boekje uit 2002 niet meer te koop, dus besluit ik met mijn eigen beduimelde exemplaar op pad te gaan. Annan en zijn gevolg arriveren in zwarte glimmende auto’s, de directiekamer in het Vredespaleis ziet er koninklijk uit en de cameraman heeft zijn nette blouse aangetrokken. Het interview verloopt naar tevredenheid. Maar dan aan het einde komt het er op aan; durf ik mijn tweedehandsboek cadeau te doen? Uiteindelijk trek ik de stoute schoenen aan en geef ik Kofi Annan het boek.