In de jaren ’60 van de vorige eeuw ontketende de anticonceptiepil een seksuele revolutie. Vrouwen werden met de pil baas in eigen buik. Maar met de jaren groeit ook de weerstand voor de pil en inmiddels zijn er ook enorm veel alternatieven. Er is nu zelfs een app, het Zweedse 'Natural Cycles' die terrein aan het winnen is op het gebied van anticonceptie. Lammert de Bruin zoekt uit of een app kan voorkomen dat je zwanger wordt.

Pilmoe

Pilmoeheid is iets van alle tijden, zegt seksuoloog Jelto Drenth van kenniscentrum Rutgers. “Dat gaat in golven. De laatste golf was zo een 25 jaar geleden. Vrouwen hadden toen echt het gevoel de pil een misdadige uitvinding was van mannelijke sadisten die vrouwen onder de duim wilden houden. Dat was natuurlijk niet waar. Maar wat je toen wel zag was dat veel vrouwen een spiraal lieten zetten als alternatief.” En dan is daar nu de ‘Natural Cycles’ app.

Onthouding

De methode van het meten van de lichaamstemperatuur, waar “Natural Cycles” gebruik van maakt, is niet nieuw zegt  gynaecoloog Willem-Jan Cuypers. “De lichaamstemperatuur van de vrouw stijgt na de eisprong met ongeveer een halve graad. Dit wordt al eeuwenlang handmatig uitgerekend, maar nu is dat in een app gevat. Het blijft desondanks toch een nogal onbetrouwbare methode.” Dat komt omdat spermacellen de neiging hebben om lang te overleven in de baarmoeder, dat kan de ene keer langer zijn dan de andere keer. Cuypers: “Als je dan dagen voor de eisprong gemeenschap hebt gehad, kunnen die zaadcellen nog steeds tot een bevruchting leiden.”  

Conclusie

Hoe jammer ook voor sommige vrouwen: de pil is en blijft een van de meest vertrouwelijke anticonceptiemiddelen (mits je hem altijd op tijd slikt en nooit vergeet). Hoewel de app ‘Natural Cycles’ je in theorie kan helpen om je meest vruchtbare dagen te bepalen, is het gebruik ervan ‘nogal onbetrouwbaar’, oordelen deskundigen. De stelling is dus fictie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.