Als burgemeester van Amsterdam was Eberhard van der Laan geliefd tot ver buiten de stad. Zeker na zijn interview in Zomergasten deze zomer waar hij kwetsbaar aan tafel zat, maar ook daarvoor al omdat hij als burgemeester stelling durfde te nemen en opviel omdat hij met een flinke dosis humor iedereen voor zich wist te winnen.

Op social media was het overlijden van Eberhard van der Laan vandaag de hele dag trending. Veel mensen deelden herinneringen. Zoals deze van een interview met de burgemeester die een biertje achter z’n rug verstopt. 

En deze foto van een dubbele regenboog die vlak nadat het overlijden van de burgemeester bekend was gemaakt te zien was boven het stadhuis. 

En gemeenten uit het hele land lieten op Twitter zien dat ze meeleefden. Bij gemeentehuizen door het hele land – van Hardenberg tot de gemeente Dongradiel – hingen de vlaggen vandaag halfstok. En veel gedeeld werd een bericht van PvdA fractievoorzitter Lodewijk Asscher die het verlies van zich af schreef op Facebook. Hij vertelde voor onze camera waarom het overlijden hem zo raakt.

Ook internationaal is er aandacht voor het overlijden van de Amsterdamse burgemeester. Persbureau Reuters prijst Van der Laan omdat hij in 2013 weigerde om de Russische president Vladimir Poetin te ontmoeten toen die naar Amsterdam kwam. Hij deed dat als protest tegen een anti-homowet in Rusland en Van der Laan hees als extra plagerijtje zelfs de homovlag op het stadhuis. 

In het Amsterdamse debatcentrum De Balie is vanavond een ingelaste avond waar Amsterdammers terecht kunnen om hun burgemeester te gedenken. En de lokale omroep AT5 zendt een documentaire uit die duidelijk laat zien hoe kleurrijk de burgemeester was.