Sinds de Colombiaanse regering in 2016 een vredesakkoord sloot met de rebellenbeweging FARC, moeten de ex-guerrilla’s een nieuw leven opbouwen buiten de jungle. Maar niet alle Colombianen zijn het er mee eens dat de voormalige FARC-strijders zomaar vrijuit mogen gaan.

Zevenduizend voormalige guerrilla’s moeten hun een plek vinden in de Colombiaanse samenleving. De overheid heeft 26 kampen voor ze ingericht door heel Colombia. Daar wordt van alles bedacht om ze op weg te helpen. Voormalige FARC-strijders kunnen lessen landbouwtechniek volgen, om straks zelf een boerderij te kunnen beginnen, of ze kunnen gids worden. In Mesetas bijvoorbeeld, voormalig FARC-terrein, wordt een hotel gebouwd. Vanuit daar kunnen toeristen tours door de jungle krijgen om te ervaren hoe het is om als guerrilla te leven.

Gewelddadig conflict

Rebellenbeweging FARC hield Colombia vijftig jaar lang in de greep van een gewelddadig conflict. In 1964 ontstond de marxistische groepering uit verschillende groeperingen van arme boeren die zich verzetten tegen de groeiende ongelijkheid in Colombia. Een kwart miljoen mensen kwamen door de strijd om het leven. De FARC hield zich voornamelijk op in de jungle en verdiende zijn geld met drugshandel en ontvoeringen. 

Kijk & Lees ook:

Na jaren van onderhandelen werd een vredesovereenkomst gesloten. De FARC gaf de wapens op en transformeerde in een politieke partij, in ruil daarvoor kregen de guerrilla’s amnestie. En dat is wat een groot deel van de Colombianen steekt. Velen zijn familieleden of vrienden verloren door de FARC en ze kunnen het niet verkroppen dat de daders nu vrijuit gaan. In een referendum in 2016 stemde een nipte meerderheid van 50,2% tegen het vredesverdrag, dat er uiteindelijk toch kwam.

Luister & Lees ook:

Fragiele vrede

En de vrede is fragiel. FARC-vertegenwoordigers worden regelmatig belaagd en rechtse politici spinnen er garen bij om ernaar te streven dat de voormalige strijders alsnog worden berecht. Ex-FARC strijders voelen zich op hun beurt heel kwetsbaar zonder wapens. Zij blijven benadrukken dat verzoening belangrijk is. Dat is de enige manier waarop een leven in de maatschappij die ze zo lang hebben bestreden, voor hen mogelijk is. 

Deze week werd de nieuwe Colombiaanse president, Ivan Duque ingezworen. Hij heeft het FARC-vredesakkoord van zijn voorganger Juan Manuel Santos veelvuldig bekritiseerd. De zorg bestaat dat hij het zal ondermijnen en dat voormalige guerilla’s zich daardoor bij andere gewapende groepen aan zullen sluiten.