President Erdogan van Turkije krijgt geen toestemming om komende vrijdag en zaterdag op de top van de G20 in Hamburg zijn aanhang in Duitsland toe te spreken. De regering in Berlijn dicteert de regels: het gebeurt niet. Evenmin mag Erdogan zijn lijfwachten meenemen. 

Nadat zijn lijfwachten tijdens Erdogan’s bezoek aan de Verenigde Staten demonstrerende tegenstanders van de Turkse president te lijf zijn gegaan is Berlijn heel strikt. De verhouding tussen Turkije en Duitsland wordt er niet beter op. 

Ommekeer

Vóór 2013 was eigenlijk nog niets aan de hand. De ommekeer begon in mei 2013 toen betogers op het Geziplein in Istanbul op bijzonder hardhandige wijze uit elkaar werden geslagen. Sinds de -mislukte- coup vorig jaar juli is het in een rap tempo naar beneden gegaan. Duitsland werd zelfs door de Turkse president open en bloot uitgemaakt voor nazi-staat. 

Op pad in klein-Istanbul

Over de relatie Duitsland-Turkije en hoe het nu verder moet praten we met Yunus Ulusoy van het gerenommeerde “Turkei Studien” in het Duitse Essen. Hij haalt uit naar Erdogan, maar heeft ook geen goed woord over voor Merkel. Maar is dat ook het geval bij de doorsnee Duits-Turken? We zijn op pad met Tayfun Keltek in klein-Istanbul, een wijk in Keulen waar, de naam zegt het al, heel veel Turken wonen en werken.