Het nieuwe nummer van de Duitse metalband Rammstein is wereldnieuws door ophef over de verwijzingen naar het nazi-verleden van het land.

Na 8 jaar heeft de band een nieuw nummer uitgebracht met de naam 'Deutschland'. De clip van het nummer zit vol verwijzingen naar de Duitse geschiedenis.

Verwijzingen naar het nazi-verleden

Eerder kwam de promotievideo voor het nummer naar buiten. Die leidde tot veel ophef. Volgens critici wordt de Holocaust misbruikt om het nummer te promoten.

In de video zijn de bandleden te zien die kleding dragen uit de concentratiekampen. Een van de bandleden draagt ook de Jodenster. In de video hangen de bandleden aan de galg en wachten ze op hun dood.

Verwijzingen naar oude films, kunst en geschiedenis

Nu is de hele video naar buiten gebracht en deze staat vol verwijzingen naar de Duitse geschiedenis. Van de middeleeuwen tot de Koude Oorlog. De rode draad van de clip is een vrouw die Duitsland uitbeeldt. We zien haar terug in gebeurtenissen uit de geschiedenis van het land.

Hanco Jurgens van het Duitsland Instituut bekeek vanochtend de clip en schrok in eerste instantie. "Maar als je de clip in zijn geheel bekijkt, zijn er zoveel verwijzingen naar de Duitse geschiedenis, kunst en oude films. Het is enorm interessant."

Duitsland in de greep van linkse terreurgroep

In de clip wordt bijvoorbeeld verwezen naar de Rote Armee Fraktion (RAF). Deze linkse anti-terreurgroep hield Duitsland in zijn greep in de jaren 70. De groep is verantwoordelijk voor een groot aantal moorden, overvallen en bomaanslagen.

In de muziekvideo wordt verwezen naar deze periode door de vrouw die Duitsland vertegenwoordigd geboeid af te beelden. Daarmee is zij, en daarmee Duitsland, letterlijk in de greep van de terreurgroep.

Rammstein draagt bij aan discussie

Naast de scène waarin de bandleden aan de galg hangen, is een scène te zien waarin gevangenen uit concentratiekampen nazi's in het gezicht schieten. Dat is een expliciete afwijzing van de nazi-ideologie in de clip.

Volgens Jurgens draagt Rammstein bij aan de discussie in Duitsland. "Ze proberen in hun muziek een bijdrage te leveren aan de discussies en vragen als: wie zijn wij als Duitsers, kunnen we wel van ons Duits verleden houden en hoe gaan we om met die pijnpunten?"

De band veroorzaakte al eerder ophef

Rammstein komt in mei met een nieuw album, maar heeft nu dus al flink de aandacht op zich gevestigd. En het is niet de eerste keer dat Rammstein provoceert. Al eerder gebruikte Rammstein beelden uit de nazi-propaganda video van Leni Reifenstahl in een video. Ook maakte de band ooit een pornofilm als videoclip.

De hele clip van het nummer 'Deutschland':

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.