Stemt hij voor of tegen? Vandaag neemt de Eerste Kamer een besluit over het woonakkoord.  PvdA-senator Adri Duivesteijn heeft als enige in zijn fractie bezwaren tegen de verhuurdersheffing. Bij een tegenstem heeft de coalitie niet langer een meerderheid in de Eerste Kamer.

Het woonakkoord werd begin dit jaar gesloten. Behalve een aanpassing van de hypotheekrenteaftrek, bevat het plan de verhuurdersheffing, waarmee minister Blok van Wonen 1,7 miljard euro ophaalt bij woningcorporaties.

Het kabinet sloot voor het woonakkoord een gelegenheidscoalitie met D66, ChristenUnie en SGP. In de Eerste Kamer hebben zij samen 38 zetels, de tegenstanders 37. Maar vanwege de bezwaren van Duijvestein bestaat de kans dat hij als enige in de PvdA-fractie tegen gaat stemmen.

Gisteren sprak de Eerste-Kamerfractie van de PvdA over de kwestie, maar na afloop was er nog geen duidelijkheid. Wat gaat de PvdA-senator doen? Houdt ie zijn poot stijf? En wat zijn de grote bezwaren van Duivesteijn tegen het woonakkoord?

In EenVandaag een gesprek met Rob Oudkerk, oud-politicus en voorheen collega van Duijvesteijn. Ook spreken we met Ronald Paping, directeur van de Woonbond, ook een bekende van de PvdA-senator. In de studio een gesprek met onze politiek commentator Kees Boonman.

Eerdere uitzending

Een aantal woningcorporaties kwam eerder in opstand tegen de aangekondigde verhuurdersheffing. Kijk de reportage die EenVandaag maakte rechtsboven op deze pagina terug.

Lees ook