CDA-Kamerlid Chris van Dam begrijpt niet dat coalitiepartner D66 nog steeds pleit voor legalisering van drugs. Het onderwerp kwam deze week weer op de politieke agenda na de moord op advocaat Derk Wiersum.

Waar de meeste partijen pleitten voor een harde aanpak van criminelen na de liquidatie van Wiersum, vroeg D66-fractieleider Rob Jetten aandacht voor regulering van drugs. Hij vindt dat de 'war on drugs', zoals die al jarenlang in Amerika gevoerd wordt, niets oplevert. "Dat heeft alleen maar geleid tot meer oorlog en meer drugs, het is een vicieuze cirkel", zei Jetten in de Tweede Kamer.

Mensen die hun business verliezen omdat drugs gelegaliseerd worden gaan daarna geen kinderbedjes of hamburgers verkopen

Chris van Dam, Kamerlid voor het CDA en woordvoerder Justitie en Veiligheid

Nieuwe vorm van criminaliteit

Chris van Dam reageerde in het Politiek Café van Radio EenVandaag: "Het is een volstrekt naïeve gedachte van D66. Dacht u nu werkelijk dat de mensen, die hun business verliezen omdat drugs gelegaliseerd worden, daarna kinderbedjes of hamburgers gaan verkopen? Het is een slag mensen dat op een bepaalde manier nieuwe vormen van criminaliteit vindt, dus daar win je helemaal niets mee."

Volgens Van Dam is er in Nederland ook geen sprake van een 'war on drugs': "Ons drugsbeleid is altijd vanuit volksgezondheid-optiek aangevlogen, met ruimte voor gebruikers die niet criminaliseren. Dus ik vind het echt onzin wat er gezegd wordt door Jetten."

Lees ook

Bedreigd

De droogleggingen die er in Nederland zijn geweest, een verbod op de productie en verkoop van drugs, hebben volgens Jetten mensen er ook niet van weerhouden drank of drugs te gebruiken. "We moeten georganiseerde criminaliteit en ondermijning hard aanpakken, maar niet de ogen sluiten voor het feit dat er altijd sprake zal blijven van vraag en aanbod", zei Jetten tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

Van Dam pleit juist voor verhoging van het tipgeld om criminelen aan te pakken. Daarnaast wil hij langere gevangenisstraffen. Chris van Dam was vóór zijn Kamerlidmaatschap 19 jaar lang Officier van Justitie en is in die tijd ook bedreigd. Over de achtergrond daarvan wil hij niets zeggen.