Tijdens geïntensiveerde zoekacties in het Justitieel Complex Zaanstad, ook wel de Zaanbajes genoemd, is een grote hoeveelheid smokkelwaar aangetroffen. Het gaat om soft- en harddrugs, telefoons maar ook slag-, stoot- en steekwapens. Dat blijkt uit informatie in handen van EenVandaag.

De verboden goederen zijn aangetroffen tijdens twaalf zoekacties in de periode van 15 oktober tot en met 8 november. Naast hasj en wiet (40x), telefoons (11x) werden ook medicijnen (38x) aangetroffen. Dit laatste kan een probleem zijn omdat medicatie verhandeld wordt aan andere gedetineerden. Via mobiele telefoons kan crimineel handelen worden voortgezet. Vestigingsdirecteur Obe Veldman zegt: “Ik ben ervan geschrokken, vooral omdat er ook smartphones binnen waren en dat willen we echt niet."

Verscherpte controles

Een verklaring voor dit grote aantal heeft het ministerie van Justitie niet, aldus een woordvoerder van het ministerie. Onlangs werden gedetineerden vanuit gesloten instellingen in Hoorn en Almere ook geplaatst in de Zaanbajes. Het JC Zaanstad is de grootste en meest modere gevangenis van ons land. Gedetineerden krijgen er relatief veel vrijheden en worden al binnen de muren voorbereid op terugkeer in de samenleving. 

De verscherpte controles volgden op een publicatie van beelden vanuit de Zaanbajes waarop feestende gedetineerden te zien zijn. "Zowel het feit dat de beelden gemaakt konden worden met een telefoon als de inhoud van de beelden, vind ik volstrekt ongewenst", zegt Dekker in de brief. De gedetineerden zijn gestraft. Vestigingsmanager Veldman geeft aan: "Met de acties die we hebben ondernomen hebben we het overzicht terug, ik verwacht geen filmpjes meer binnenkort."

'Er worden voortdurend maatregelen getroffen'

Het ministerie schrijft dat er 'voortdurend maatregelen’ worden getroffen, maar noemt het aantal ‘hoog’. "De aanwezigheid van deze contrabande vind ik niet acceptabel”, schrijft de minister van rechtsbescherming Sander Dekker. Veel gedetineerden hebben volgens hem een drugsprobleem en gaan in de gevangenis op zoek naar manieren om dit binnen te smokkelen. De aangetroffen hoeveelheden zijn in ‘vrijwel alle gevallen’ gebruikershoeveelheden.

Dekker heeft een wetsvoorstel ingediend voor de strafbaarstelling van de smokkelwaar. Ook lopen er verschillende proeven om smokkel verder tegen te gaan. Het gaat om experimenten met de GSM-paraplu om signalen te blokkeren. Ook wordt gekeken naar andere beveiligingspoortjes na het mislukken van een proef met high tech scanners. "Momenteel wordt verkend welke technologieën beschikbaar zijn en kunnen worden ingezet bij DJI”, schrijft de bewindsman. Ook start hij een onderzoek naar het tegenhouden van drones.