Nergens ter wereld is de klimaatverandering zo sterk voelbaar als op de Filipijnen. Extreme regenval, tropische stormen en zeespiegelstijging zorgen voor grote wateroverlast. Twee Nederlanders bieden een oplossing: de drijvende woning.

Studenten Pieter Ham en Joran van Schaik reisden in 2015 af naar de Filipijnen met de opdracht om een stormbestendig, duurzaam en drijvend huis te bouwen voor de plaatselijke bevolking. Pieter is nog altijd onder de indruk van wat hij daar zag. "Twee keer per dag overstromen grote delen van de Filipijnse gemeente Macabebe. Mensen staan soms tot hun nek in het water en kunnen geen kant op."

Drijvende woningen

Het land vecht nog tegen een ander probleem: door drinkwaterwinning zakt de Filipijnse bodem met 10 centimeter per jaar. "Ook de bevolking neemt enorm toe en er is weinig goede bouwgrond", vult Pieter aan. "Daarom is drijvend bouwen een goed alternatief."

Het principe van drijvend bouwen is eenvoudig. "Het huis staat op een een ponton van vier geschakelde compartimenten. Hierin zitten oude blauwe vaten die zorgen voor het drijfvermogen en zo ontstaat er een groot drijvend vlot."

In deze video legt Pieter uit hoe dit werkt:

Pieter legt uit hoe de constructie van de drijvende woning werkt.

Bahay kubo

Inspiratie voor de drijvende huizen halen de studenten uit de bahay kubo, een soort kubushuis. De bahay kubo is een traditioneel Filipijns bouwwerk dat op palen staat. Behalve dat dit type huis vloedbestendig is, heeft het nog meer voordelen. "De woning kan helemaal open, waardoor de wind er goed doorheen kan om voor verkoeling te zorgen in de Filipijnse hitte. Het overhangende dak zorgt voor bescherming tegen de zon", legt Pieter uit.

bahay kubo
Bron: EenVandaag
Een Filipijnse bahay kubo.

Ook hoogleraar constructieleer Rob Nijsse is enthousiast. Hij is vanaf het begin bij het project betrokken. "Vooral omdat het een sociaal project is. Mensen zetten de woning zelf in elkaar en de materialen zijn allemaal duurzaam. Dat is iets wat in de Filipijnen niet vaak voorkomt."

Testen tijdens het stormseizoen

Het eerste 'typhoonhuis' is inmiddels klaar en wordt bewoond door een Filipijns 'testgezin'. De komende maanden, vooral tijdens het stormseizoen, moet blijken of het huis sterk genoeg is.

"Dat worden spannende maanden. We hebben van alles gemeten en getest, maar een echte storm valt niet na te bootsen", vertelt Pieter. Mocht het een succes worden, dan zijn er zelfs plannen om een woningbouwvereniging op te zetten.

Tv-reportage: stormbestendige woningen in de Filipijnen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.